Felhívás!

A Waldorf- közösség adventje

A Waldorf- közösség adventje Cseperedő

A megyeszékhelyi Waldorf közösség hagyományos adventi bazárjának idén a Nicolae Colán Általános iskola adott otthont.

 

A Waldorf osztályokat befogadó tanintézmény előterében asztalokon sorakoztak az óvodások és iskolások valamint szüleik által készített adventkoszorúk, festett gyertyatartók, nemeztestű manók, babák, természetes anyagokból készített karácsonyfadíszek, rajzok.

A pedagógusok rövid előadása, a léleksimogató karácsonyi dallamok, a gőzölgő tea, a finom házi készítésű sütemények igazi családias hangulatot varázsoltak az egyre inkább szűkösnek bizonyuló előtérben.

A Waldorf közösség 2012-ben szervezett először adventi bazárt. Már a tanév elejétől készülnek erre az alkalomra, a közös gyerek- szülő- pedagógus foglalkozásokon szeretettel és odaadással készítik el a vásárra szánt tárgyakat.

Az alternatív oktatást választó szülők és pedagógusok 1993 óta próbálkoznak azzal, hogy teljes nyolcosztályos tagozatot építsenek ki. Kitartásuk és munkájuk eredményeként már két gimnáziumi osztály is működik. Jelenleg van óvodai csoport, előkészítő, első, második, harmadik és negyedik valamint ötödik és hatodik osztály. A cél, hogy biztosítva legyen a Waldorf oktatás az előkészítőtől egészen a nyolcadik osztályig. Tudni kell, hogy a Waldorf osztályok szülői kezdeményezésre indulnak. Az oktatók a tanügyminisztérium és a Román Waldorfszövetség által közösen kidolgozott tanterv alapján tanítanak. Nincsenek felmérő dolgozatok, ellenőrzések, a cél, hogy minden gyerek korának megfelelően, de a maga tempójában haladjon, sajátítsa el az ismereteket . A ciklus végére a gyerekek ugyanazoknak az ismereteknek a birtokában kell legyenek, mint bármely más végzős elemista vagy gimnazista diák, csak a módszer más, amivel eljutnak odáig. Nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti foglalkozásokra, mint a zene, a rajz és festés. A Waldorf -közösségek nagyon családcentrikusak, a gyerek-szülő- tanító hármas alapra épülnek.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. december 8., 17:39
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A gimnáziumi osztály középiskolát jelent. Nem ugyanaz, mint a román “gimnazial”, ami 5-8 osztályos tagozatot jelöl. Erre figyelni kellene.