Felhívás!

A számok világában

A számok világában Cseperedő

Bereczki Balázs számára a matematika igazi kihívás: ha jól dolgozik, és a végén kijön az eredmény, az örömmel tölti el. A Mikes Kelemen Líceum hetedik osztályos diákja, Mester Gizella tanítványa rutinos versenyzőnek számít, több matematikaversenyen díjazták.

Balázs szerény, szorgalmas diák, a legbüszkébb egy még harmadik osztályban elért eredményére.
– Akkor kijutottam a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos fordulójára, és az eredmény miatt kezdtem el komolyabban venni a matekot. Azóta még háromszor vettem részt a Zrínyi országos döntőjén, tavaly a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen is jelen voltam, továbbjutottam a Csillagszerző országos fordulójára, ahol dicséretet értem el – magyarázta a diák.

– Harmadik éve vagyok tanára, s ez idő alatt alkalmam volt tapasztalni, hogy Balázs született matematikai adottságokkal és kevésbé szokványos gondolkodással rendelkezik. Nemcsak tanórákon bizonyított őszinte érdeklődést a matematika iránt, hanem szabadidejében is szorgalmasan teszi a dolgát, tanul, versenyekre készül. Egy tehetséges, sokoldalú, komoly diák – mondta Mester Gizella.
Az eredmények mögött sok gyakorlás, kitartó és következetes munka áll.

– A versenyekre való felkészülés rengeteg plusz munkát igényel, hiszen az iskolai tananyagot messze meghaladó ismeretek szükségesek. Ezt csak jó időbeosztással, rendezett gondolatokkal rendelkező diák tudja megvalósítani. Éppen ezért nagy eredményeket azok a diákok tudnak elérni, akik késztetést, szeretetet éreznek a tantárgy iránt. Minden verseny előtt azt szoktam mondani a diákjaimnak, hogy nem az a fontos, hogy milyen eredménnyel térnek haza, hiszen már az nagy dolog és öröm, hogy együtt dolgozhattunk és elmélkedhettünk egy-egy nehéz feladat megoldásán, és a részvételük már önmagában sikernek számít – tette hozzá.

A pedagógus szerint ahhoz, hogy egy diák érdeklődéssel forduljon a matematika iránt, szükségszerű mind a szülő, mind a tanár részéről egy egészséges lelkesítés és megértő figyelem.

– A diákok részéről a matematika iránti érdeklődés hátterében nagyon sok környezeti tényező együttese áll. A tanár szerepe az, hogy megszerettesse a tantárgyat a diákokkal, és segítsen a felzárkózásban mindenkinek, megmutatva, hogyan lehet könnyebben megérteni ezt a tantárgyat. A matematika sokkal fontosabb annál, mint ahogyan az utóbbi években sokan képzelik, és sokkal nagyobb hatással van az életünkre is, mint azt hinnénk. A matematika az a tantárgy, mely megtanítja a gyereket koncentrálni és gondolkodni – véli a pedagógus.

Balázs a szabadidejében filmeket néz, sportol, olvas. A matematika mellett az anyanyelv és a fizika is érdekli. Az idei tanévben az Öveges József Fizikaversenyen továbbjutott a 2. fordulóba. A siker számára a befektetett munka elismerését jelenti.

– A siker számomra azt jelenti, hogy megérte dolgozni. Hogyha sikerül továbbjutnom egy versenyen, akkor a következő forduló mindig más városban van, ahol új emberekkel találkozhatok, és új tapasztalatokat gyűjthetek. Ha kudarc ér, az csak arra buzdít, hogy a következő versenyekre többet készüljek, és jobban koncentráljak – mondta Balázs.

– A tanárnak a tehetséges diákok kihívást jelentenek, de egyben elégtételt és örömet nyújtanak. A kutatók szerint a versenyeken való részvétellel a tehetségek kihozzák magukból a maximumot, az eredmények pedig megerősítik őket. Sajnos, a matematikában jó eredmények elérése az utóbbi években egyre nehezebb, hogy miért, azt itt most nem szeretném részletezni. Éppen ezért sokszor meg kell küzdeni a gyerekeknek a vesztés élményével is, és itt számít az, hogy melyik gyerek hogyan tud talpra állni, ha veszített. Ilyenkor nagyon sajnálom őket, és szoktam magamban mondogatni, hogy nem éri meg a verseny a gyerekek szomorúságát. Persze vannak diákok, akik ha veszítenek, tanulnak az adott helyzetből, és továbbfejlődnek. Tehát a versenyek lehetnek ösztönző vagy akár önbizalom-romboló hatással is a gyerekekre. Ezért nem szoktam őket erőltetni, hagyom, hogy minden gyerek maga döntse el, mi számára a jó – mondta a matektanár.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások