Felhívás!

A nyár utolsó Csodalámpája

A nyár utolsó Csodalámpája Cseperedő

Az idei nyár utolsó vakációs foglalkozását szervezte a héten a Bod Péter Megyei Könyvtár. A 10–14 óra között zajlott tevékenységek során a harmadik–negyedik osztályos gyerekek a családról, barátságról és boldogságról szóló történetekkel ismerkedtek meg, képregényt készítettek. Ma csernátoni kirándulással zárul az egyhetes nappali tábor.

Húsz kisdiák kapcsolódott be a napi tevékenységekbe, köztük visszajáró „csodalámpások”, de olyanok is, akik első alkalommal jöttek el, nagyrészt a barátok, barátnők hívására. Mint fogalmaztak, nagyon jól érzik itt magukat, jó a társaság, és korosztályukhoz szóló történetekkel ismerkedtek meg.

A csoportvezetők által kiválasztott könyvek – Fóris-Ferenczi Rita: Bezzeg és Kate Scott: Óriás – a családról, a barátságról, a boldogságról szóltak.

A Bezzeg! főszereplőjével együtt élték át egy nagycsalád hétköznapjait és ünnepnapjait, betekintést nyertek a mindennapok apró történéseibe, és megtapasztalhatták a családi együttlét szépségeit és bosszúságait is. Beszéltek a vágyakról, álmokról, a boldogságról s arról is, hogy milyenek szeretnének lenni. Szó esett a családi hagyományokról, ünnepekről. Elkészítették a kötetben szereplő családok jellemrajzát. Közösen szurkoltak a kis növésű Anzónak, hogy sikerüljön megmutatnia a tehetségét, és végre a szülei is meghallgassák, az iskolába ne csúfolják. Amikor rajzaival megnyeri a képregényszövetség különdíját, elhatározza, hogy a kezébe veszi a sorsát.

A gyerekek is elkészítettek egy képregényt, és a hősök apropóján a szuperképességekről is szó esett.

A Bod Péter Megyei Könyvtár évek óta szervezi az olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs foglalkozásait, a nagy érdeklődésre való tekintettel az utóbbi időben több turnusban is. Idén június végén az 5–6. osztályosokkal indítottak, július 1–5. között az elsősök és másodikosok kalandoztak Mankával és Klementinnel, ezen a héten pedig a harmadik és negyedik osztályosok számára nyitotta meg kapuit a Csodalámpa Olvasóklub.

– A célunk az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, szórakozzanak, új, az ő korosztályuknak íródott könyvekkel, történetekkel ismerkedjenek meg. Igyekszünk olyan könyveket választani, amikben magukra ismerhetnek. A felolvasott részt mindig megbeszéljük, kifejtik véleményüket, megfogalmazzák a történet mondanivalóját. Igyekszünk a lelket is ápolni, gondozni. Azt is el kell mondanom, hogy ennek az egyhetes foglalkozásnak, az ezen való részvételnek nem egyenes következménye az olvasóvá válás, az egy hosszabb folyamat, de aki eljön, az egy lehetőséget kap arra, hogy ráébredjen az olvasásban rejlő szépségekre, arra, hogy az olvasás azt jelenti, hogy valami szépet, jót tesz elsősorban önmagáért – magyarázta Hollanda Andrea, a gyerekkönyvtár vezetője.

A szervezők ezúttal mondanak köszönetet a támogatóknak, Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának és a Bertis cégnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.