Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A jóra törekedni

A jóra törekedni Cseperedő

Csiszér Emese, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja. Több megyei és országos szintű szavaló és mesemondó verseny díjazottja, aki cserkészkedik, néptáncol és hegedülni is tanul. A végzős gimnazistával a terveiről beszélgettünk.

Emese nagycsaládban él, két kisebb testvérének sokat mesél, énekel, a két nagyobbal közösen cserkészkedik. Szerény, sokoldalú, jó képességű, segítőkész diák, aki minden körülmény között igyekszik a legtöbbet kihozni magából.
– Ha valami nem érdekel, de tudom, hogy hasznát fogom venni, megcsinálom. A jó tanulás jó jegye­ket hoz, a jó jegyek jó iskolát, a jó iskola meg jó tanulási lehetőségeket jelent. Én nagyon kíváncsi természetű vagyok, úgyhogy nagyon érdekel, hogy mi ez a világ körülöttünk, és én úgy gondolom, hogy erre a választ tanulással, kutakodással találom meg – mondja a diáklány.

Hirdetés
Hirdetés

Szereti a verseket, szépen szaval, több versenyen ért el kitűnő eredményt.

– Az első nagyobb versenyem másodikos koromban egy országos szavalóverseny volt, ahol jó eredményt értem el. Azt hiszem, erre vagyok a legbüszkébb. Ezután nagyjából minden évben kijutottam az országos szavalóversenyre. Ezen kívül voltam még országos regemondó versenyen, többször értem el második helyet megyei mesemondó versenyen, és különdíjat kaptam az országos vallásversenyen, de részt vettem különféle matematikai és magyar vetélkedőkön is – összegezte.

A digitális oktatásnál hatékonyabbnak tartja a hagyományos tantermi tanítást, ahol együtt lehet osztálytársaival, barátaival.

– Az online oktatás a lehetőségekhez mérten kiváló, de nem nyolcadikban. Sokkal nehezebb odafigyelni és megérteni a dolgokat. Szerintem egészségesebb és hatékonyabb a hagyományos tanítási módszer, mint a mostani. Az online oktatásban az a jó, hogy itthon vagyunk, akkor ehetünk, ihatunk, amikor kedvünk tartja, később lehet kelni valamennyivel, olyan dolgokkal kezdhetünk el foglalkozni, amikre máskor nem volt időnk, például főzés, sütés, varrás, festés, rajzolás. Valamennyivel könnyebbek a felmérők, és nincs annyi házi feladat. Sok előnye van, de annál több hátránya. Túl sokat vagyunk a számítógép előtt, néhány tanár túlzásba viszi, és sok tanulnivalót hagy fel, mondván, ha már úgyis itthon vagyunk, van időnk. Ugyanakkor nem találkozunk az osztálytársakkal, és nem utolsósorban nem tudunk figyelni. Én személy szerint képtelen vagyok annyira figyelni, mint a hagyományos órán – magyarázta.

Ha tanügyminiszter lenne, nagy változásokat vezetne be.

– Visszaküldeném az elemistákat, a nyolc és tizenkettedikeseket az iskolába, délelőtti és délutáni csoportokat szerveznék. Csökkenteném az óraszámot minden iskolában, tanfolyamot szerveznék a tanároknak, hogy tanulják meg használni az internetet. Sportolásra kötelezném az otthon maradt diákokat – emelte ki.

Emese szabad idejében biciklizik, túrázik, olvas, filmet néz, zenét hallgat, rajzol.
– Szeretem Rejtő Jenőt és az olyan írókat, akik kaland, fantasztikus vagy krimi regényeket írnak. Két kedvenc íróm van, az egyik Romhányi József, a másik Walt Whitman. Utoljára Kiera Cass-tól A szirént olvastam. Legtöbbször indie zenét vagy swinget hallgatok. Kedvenc együttesem nincs, de szeretem a Lost Frequencies-t meg a Parov Stelart – mesélte.

Ha egy jó tündér teljesítené három kívánságát, azt kérné, hogy a világon mindenki csak bölcs és jó dolgokat tegyen, hogy megszűnjön a természetszennyezés, és hogy az árva gyerekek szerető közösségre találjanak.
Tanulmányait a Mikes Kelemen Elméleti Líceum természettudomány szakán szeretné folytatni, érettségi után Kolozsváron ökológiát tanulna, de az is lehet, hogy felnőttként természetvédő, tűzoltó vagy hegyi mentő lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük