Felhívás!

Akinek a bab jut, fizet

Akinek a bab jut, fizet Életmód

A spanyolországi Cuevas del Campo-beli Isabel Maria Fernandez Roman tavasztól tevékenykedik EVS-önkéntesként a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületben. Az alábbiakban többek között az itt szerzett tapasztalatairól és terveiről is olvashatnak, csakúgy, mint az otthoni karácsonyi és újévi szokásokról.

Isa tavaly négy hónapot egy London melletti kisvárosban dolgozott önkéntesként. „Angol nyelvvizsgára készültem éppen, és úgy véltem, ez kitűnő lehetőség az angolnyelv-tudásom gyarapítására”, osztotta meg lapunkkal. Közben az önkéntes tevékenység is megtetszett neki, ezért úgy döntött, idén is ezt teszi. „A világhálón böngészve találtam rá erre a lehetőségre, megpályáztam, és tavasz óta a Zöld Nap Egyesület kötelékében tevékenykedem nap mint nap.”

Könnyen alkalmazkodott az itteni körülményekhez, ugyanis a Granada tartománybeli Cuevas del Campo egy Kézdivásárhelynél is kisebb település, és, amint mondta, jó volt látni, hogy itt sincs túlzott gépkocsiforgalom, viszonylag tiszta a város levegője. A nyelvi akadályok leküzdése a mai napig kisebb gondot jelent számára. „Kezdetben semmit nem értettem, aztán kezdtem magyar szavakat is megismerni. Alapvetően angolul értekezem a helyiekkel, meg persze kézzel-lábbal.”

Karácsonyra és újévre hazatér, hiszen ez az év egyetlen időszaka, amikor a család együtt lehet. „Testvéreim Skóciában, Bilbaóban, illetve Granadában élnek, én itt vagyok, nagyon várom, hogy ismét a családdal lehessek.”

Egyik jellegzetes karácsonyi finomság hazájában a turrón, egy mézből, cukorból, tojásfehérjéből, apróra vágott vagy darált pirított mandulából vagy egyéb diófélékből készült jellegzetes spanyol édesség. „A karácsony december 24-től január hetedikéig tart. Szentestén, a december 25-ei ebédkor és a január 5-ei estén együtt ünnepel a család”.

A turrón mellett a polvorón (mandulás aprósüti) is megtalálható az ünnepi desszertek között. Január 31-én éjfélkor a családdal elfogyasztják a szerencsehozó 12 szőlőszemet, majd a barátokkal ünneplik meg az újévet. A karácsonyi ajándékot a Háromkirályok (Reyes Magos) hozzák január 6-án reggel, vízkereszt napján, amikor desszertként roscón de reyest fogyasztanak. Ez egy tejszínhabbal töltött díszes torta, melynek a belsejében egy bab és egy királyfigura van elrejtve. A család együtt fogyasztja el a tortát, és akinek a bab jut, annak kell kifizetnie a tortát, akinek pedig a figura jut, ő lesz a király. Jövő évi hazatérése után Isa folytatná tanulmányait. „A kémia volt mindig a kedvencem, álmom, hogy kutatóként dolgozzam”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.