Felhívás!

A jó kozmetikus és a jó fodrász titka

A jó kozmetikus és a jó fodrász titka Életmód

Hogyan telik egy sminkes, egy kozmetikus és egy fodrász mindennapja? Milyen feladatok, küldetések várnak rá munkája során? Hogyan lehet követni a napról napra gyorsuló és változó divatot? Riportsorozatunk második és egyben utolsó részében Illyés Bíborka kozmetikus és Illyés Gabriella fodrász mesélnek arról, hogy milyen is az élet a divat és a szépség világában.

Illyés Bíborka a Nagy Mózes Elméleti Líceum vallásosztályában tanult, kiváló eredményekkel. Akkor még nem volt magától értetődő számára, hogy a szépségiparban szeretne elhelyezkedni, mert több terület felé vonzódott. Most viszont úgy érzi, nem hozhatott volna ennél jobb döntést.

– A sminkeléssel indult a történet, művészetnek, tökéletes önkifejezésnek tartottam mindig, majd elkezdett érdekelni az egésznek a háttere. A szép, ápolt bőr a jó smink alapja. Itt még nem tudtam, hogy mennyire összetett ez a szakma, de azt igen, hogy izgalmas. A szüleim támogattak a döntésemben, és ragaszkodtak hozzá, hogy a legjobb helyen tanuljak. Így kerültem a budapesti Janssen Kozmetikus Akadémiára – kezdi történetét Bíborka.

 

Akadémiai szinten

A kozmetikusi szakmához hozzátartozik a sminkelés is, kozmetikus- vagy szépségtanácsadó bizonyítvány nélkül hivatalosan nem végezhet sminkes tevékenységet senki. Az akadémián, ahova Bíborka járt, a kozmetikára fektették a hangsúlyt, de emellett elvégzett egy sminktanfolyamot is a Cryon Smind és Stylist iskolában.

A kozmetikában az összetevőktől kezdve eredetiségükig, a módszereken keresztül egészen a reakcióig, amit kivált, minden érdekelte.

– Nem csak a bőr szebbé tevését érzem hivatásomnak, hanem azt is, hogy a vendég elégedetten, magabiztosan és kipihenve távozzon. A tanácsadás is fontos, mert a helyes otthoni bőrápolás nagyon fontos a látványos eredmények eléréséhez.

Az akadémiának saját tanműhelye volt, így a gyakorlati órák is az iskola épületében zajlottak. Tóthné Hajdú Gabriella kozmetikusmester, vegyészmérnök, műszaki szakoktató volt a mestere.

– A szakma alapjait tőle tanulhattam, és a mai napig elmegyek az előadásaira, mert hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkezik. A másik meghatározó személy Martina Viktória kozmetikusmester, szakoktató volt, aki szintén rengeteg tudást adott át. A nagy modulzáró vizsgákra Kerkow Tímea kozmetikusmester és Pócsai Zita kozmetikusmester segített felkészülni, rengeteg sok segítséget és tudást kaptam tőlük is.

A Zara Fashion-videók és a divatvilág dinamikája

Kozmetikusunktól megtudtuk, ahhoz, hogy igazán jó szakember válhasson belőled, évekig kémiát és biológiát kell tanulni, rengeteget kell gyakorolni, mert pár hónapnyi hétvégi képzés során lehetetlen megszerezni a megfelelő tudást. Bíborka személy szerint igyekszik minél több továbbképzésen részt venni, hiszen a kozmetikai ipar gyorsan fejlődik, és rengeteg innovációt rejt magában.

– A kedvenc munkám az volt, amikor egy halványító kezelés után egy hölgy szemében örömkönnyek gyűltek össze, mert az a májfolt, ami az önbizalmát is befolyásolta, alig lett látható. A kezelésre a férjével érkezett, és ő bevallotta, hogy eddig nem hitt ebben, mert rengeteg mindent kipróbáltak, és csodának tartja, hogy orvosi beavatkozás nélkül ilyen szép eredményt lehet elérni.

Sminkesként a Zara Fashion-videóban való munkája a legemlékezetesebb számára, hiszen az volt az első alkalom, amikor megtapasztalta a divatvilág dinamikáját.

– Nem kizárt, hogy az anyagokat, technológiákat, amit itt megismertem, azt hazaviszem, hiszen nem felejtettem el, hogy honnan származok, és így tudnám meghálálni a környezetemnek és szülőföldemnek azt a sok szeretetet és támogatást, amit folyamatosan kapok – ígérte beszélgetésünk végén Bíborka.

Bízunk benne, hogy még sokat hallunk felőle.

 

Hét napon át a Four Seasons-ban

Illyés Gabriella 2012-ben választotta Budapestet tanulmányai folytatása helyszínéül, ott is a Toni&Guy Clips Fodrász Akadémiát.

– Nagyon élveztem, minden nap vártam, mi a következő tananyag, Fábián Andrea fodrászmester és Császár Eszter segítségével tettem meg az első lépéseket a fodrásszá válás felé. A legnagyobb fejlődést Galgóczi Zsuzsi mesterfodrász mellett értem el, hiszen évek óta oktat, miközben együtt dolgozunk. A tanulás sohasem áll meg, rengeteg képzést kapunk, Amerikából, Franciaországból jönnek trénerek, és gyakran mi is részt veszünk külföldi oktatáson. Nem vágytam ennél messzebbre az otthonomtól, és mivel egy idő után a világ ellátogatott hozzám, ez jó döntésnek bizonyult – mesélte Illyés Gabriella, az A-list szalon egyik fodrásza.

A szalon, ahol dolgozik, francia stílust képvisel, ami abszolút nőies, természetes, könnyed vonal, amit ő is magába szívott. Vendégei javarészt diplomaták, üzletasszonyok, vállalkozók, akiknek olyan minőségű szolgáltatást kell nyújtani, hogy az feledtesse az előző, New York-i vagy párizsi hajvágásukat.

– Budapest egy élő, pezsgő város, ami nap mint nap inspirál, ám a személyiségemet és a munkához való hozzáállásomat az otthoni neveltetésem határozza meg, ami Kézdialmásban történt – mondja.

Gabriella elvégzett egy stylistképzést is, ami nagyon közel áll a szakmájához, sőt sokat segíti benne. Nem borul ki a „Rapunzeltől” sem, de inkább a hosszú, középhosszú és „long bob” haj szerelmese. Leginkább az a haj nyűgözi le, amely tökéletesen kiemeli a vendég adottságait, amikor a szín és a fazon harmonizál a viselőjével. A legemlékezetesebb munkájáról is mesélt.

Amerikai csábítás

Gabriellát azok a hajak nyűgözik le, amelyek tökéletesen kiemelik a vendég adottságait, amikor a szín és a fazon harmonizál a viselőjével– S. T. üzletasszonyt volt szerencsém hét napon át a Four Seasons-ban széppé  varázsolni, ahol a lakosztályában két tucat csodaszép Jimmy Choo, Manolo Blahnic cipellő sorakozott, rengeteg ruha, ékszer és táska. Olyan volt az a szoba nekem, mint a divatmennyország! A sminkes meg én az aznapi esemény, illetve a kiválasztott szett alapján dolgoztunk egyszerre. Nehezítette a dolgom, hogy a hölgy megkedvelte a kontyot. Ez nem is okozott volna gondot, csak a rövid és ritkás haja a póttincsekkel nem szolgált jó alapul. A sminkes Budapestről mesélt neki, én Erdélyről, a hölgy pedig az életéről és arról, hogy miként vadásznak a birtokán. Elégedettségének hangot és jelét adva minden nap fotót készíttetett a hajáról, és elküldte az amerikai fodrászának. Miután a fodrász pozitívan minősítette a munkámat, ajánlatot tett, hogy menjek Amerikába, ott több lehetőségem lenne, sok híresség haját készíthetném el.

A sors fintoraként éppen akkor érezte először azt, hogy nem kell Amerikába, Angliába menni, hogy elégedett legyél magaddal szakmailag. Gabriellát a fodrászattól eltérő dolgok is érdeklik, jelenleg kidolgozás alatt van egy terve, ami által mások is megtapasztalhatják Erdély szépségeit, vagy akár csak a helyiek pihenhetnek csendben, nyugalomban, szép, természetes környezetben. Kíváncsian várjuk!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.