Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

105 éves Háromszék legidősebb lakosa

105 éves Háromszék legidősebb lakosa Életmód

„A jó Atyában bízni kell, és hinni kell, hogy van, létezik és létezett” – ezt üzeni mindannyiunknak a bardoci Kolumbán Juliska néni, aki február 26-án, vasárnap töltötte be a 105. életévét. 

 

Fotó: Facebook/Kolumbán Juliska Néni Hivatalosa Oldala

Özvegy Kolumbán Ignácné, született Lázár Juliánna többször szerepelt már a médiában, készült róla film is, ráadásul haladva a korral, már hivatalos Facebook-oldallal (https://www.facebook.com/juliskamama) is rendelkezik, de ennél is érdekesebb erős egyénisége és jóságos személyisége, tiszta elméje és beszéde, amellyel minden adandó alkalommal a békesség, a hit és a munka fontosságát hangsúlyozza.

Harmincnyolc éve özvegy már, de soha nincs egyedül. Nagy családja szerető gondoskodással veszi körül, sok unokájában és dédunokájában az életigenlést látja, hisz számára is ez a legfontosabb: az élet maga. „Ezt kell szem előtt tartani, és megbecsülni” – mondta már számtalanszor.

Juliska néni 1918-ban, az első világháború végén született Székelyszáldoboson, még a trianoni békeszerződés megkötése előtt. Ő így nyilatkozik erről: „Magyarországon született 1918-ban, merthogy akkor magyar világ volt, utána nemsokára elváltoztatták román vezetőségűre, de én születésileg Magyarországon születtem”. 

Hirdetés
Hirdetés

Hosszú élete során sok mindent megélt, háborút, kommunizmust, válságot, a vészterhes időkben a legfőbb támasza a hite volt. „Mindig vártam a jót, vártam azt, hogy igazságot csináljanak. De idáig még nem csináltak igazságot. Nem tudom, hol van a hiba. Miért nem mennek az egyenes úton. Van békesség? Nincs békesség” – hangzik el A 102 éves Juliska néni története című kisfilmben, amely 2020-ban elnyerte a Kulturális Filmek Fesztiváljának fődíját Budapesten. Az idős asszony bölcs szavai nem is lehetnének időszerűbbek. 

Juliska néninek a mindene a veteményes kertje, így amikor az ereje engedi, ott tölti az idejét.

„Pityóka, fuszulyka, saláta, retek, hagyma, petrezselyem, murok van vetve. Ezek vannak. Mikor megnőnek, minden milyen szép. Nézem, és megnyugszik a lelkem, hogy ilyen szép termény. Ember a Földön nem tud adni esőt sem, nem tud adni semmit. Ő neveli meg a terményt, mindent a Jóisten” – mondta az idős asszony, aki még tavaly is arról beszélt, alig várja, kimehessen a kertbe.

Fotó: Facebook/Kolumbán Juliska Néni Hivatalosa Oldala

Mi sem kívánunk neki mást, adja a Fennvaló, hogy idén is minél több időt tölthessen el szeretett kertjében. Isten éltesse! 

Címlapfotó: Lázár Szilárd (archív)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások