Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly megdőlt a tízéves „tűzrekord”

Tavaly megdőlt a tízéves „tűzrekord” Kovászna megye

Tegnap a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetői számos intézményvezető, elöljáró, hatósági képviselő jelenlétében számoltak be a tavalyi eredményekről. Kiderült, csúcsévük volt, tíz év statisztikái alapján tavaly volt a legtöbb tűzeset, leggyakrabban a meghibásodott elektromos gépek, az elavult, helytelenül karbantartott, meghibásodott kémények okoztak galibát.

Háromszéken a tavalyi 159 tűz­eset felét elavult kémények, illetve meghibásodott elektromos gépek okozták. Az elmúlt tíz év statisztikája szerint ez a legmagasabb esetszám, megközelítő adatot (157 tűzesetet) legutóbb 2012-ben jegyeztek. Az említettek mellett tavaly még 78 tarlótüzet is oltottak. A tíz év alatt 6 halálos áldozatot követeltek a lángok, a legutóbbi tragédia a napokban történt Kézdiszentléleken, amikor az áldozat cigarettázás közben elaludt.

A rohammentősök sem unatkoztak, egy esztendő alatt 3094 alkalommal riasztották őket (2981 felnőttet és 238 gyermeket láttak el): az elmúlt 10 év statisztikái szerint itt is túlszárnyaltak minden számot. A szakemberek kiemelték, a 112-es sürgősségi hívószámon tavaly közel 8 ezer hívás (napi átlagban 21) érkezett háromszéki polgároktól, ugyanakkor keserű szájízzel jegyezték meg, hogy sokan még mindig gúnyt űznek a szolgálatból.

– Hihetetlennek tűnhet, de olyan hívás is befutott, amelyben a segélykérő azt kifogásolta, hogy nem folyik a csapon a meleg víz az otthonában, de akadt olyan, aki azért tárcsázta a 112-t, mert tévékészüléke nem fogta az adásokat – panaszolta lapunk kérdéseire Simtea Adrian megyei tűzoltóparancsnok.
A megalapozott riasztások esetében a bevetési átlagidő városon a tűzoltóknál 9,5 percre, a rohammentősöknél pedig 3,5 percre tehető, vidéken ugyanez az idő a lánglovagoknál 12,3 perc, a piros mentőautósoknál pedig 12,09 perc. A beszámoló során a megyei tűzoltóság vezetője megköszönte a megyei tanács 400 ezer lejes anyagi támogatását, amelynek köszönhetően korszerű felszereléseket vásárolhattak.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere meghívottként méltatta a háromszéki lánglovagok munkáját, ugyanakkor a hivatal támogatásáról biztosította őket, hiszen kiderült, hogy az idén prioritásként kezelt baróti munkapont létrehozása után Sepsiszentgyörgyről autót, felszerelést visznek el a tűzoltók, ezek pótlásában, megvásárlásában lenne partner a megyeszékhelyi hivatal.
Antal továbbá felrótta, hogy a bukaresti Colectiv-tragédia tükrében megváltozott törvénykezés igencsak nehézkessé tette a tűzvédelmi engedélyek beszerzését.

– Jelen pillanatban a tűzoltóságot kézifékként emlegeti számos vállalkozó, településvezető. A jelenség aggasztó lehet, hiszen az engedélyek hiánya miatt jelentős összegű uniós pályázatokról, pénzekről csúsznak le – figyelmeztetett Antal.

Simtea arra emlékeztetett, hogy ők minden alkalommal betartották a törvényes határidőket, nyitottak voltak, és partnerként mutattak rá a hiányosságokra, ám szerinte az sem titok, hogy a munkák miatt túlterhelt tervezők miatt is keletkezhetnek gondok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások