Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos tapasztalat lehet az állásbörze

Hasznos tapasztalat lehet az állásbörze Kovászna megye

Jót fog a tanácsadásunk a fiataloknak – értékelte a helyzetet a pénteki, friss végzősöknek, fiataloknak szervezett munkaerőbörze után Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

Miután az egyetemisták már elmentek az egyetemi központokba, országos szinten megszervezték az állásbörzéket azoknak, akik nem akarnak felsőfokú végzettséget szerezni. Sok fiatal és cég válaszolt a munkaügyi hivatal meghívására pénteken is: közülük 42-en voltak friss végzősök, de idősebbek is jelentkeztek, összesen 170-en voltak. Pénteken 15 embert hívtak vissza egyeztetésekre, ők könyvelőként, varrómunkásként, biztosítóügynökként, kereskedelemben, építőiparban, szolgáltatásokban találtak lehetőségekre. Egy személyt helyben alkalmaztak egy bálványosi szálloda recepciósaként.

Mint az igazgató részletezte, a fiataloknak nehézséget okoz az életrajzuk (CV) megalkotása, egyesek túl sokat írnak, mások fontos részleteket hagynak ki, mint például korábbi tevékenységük, vagy hobbijaik leírása (ennek mibenléte sem egészen tiszta számukra). Nem kevés álláskeresőnek még a születési dátumuk megjegyzése, egy szimpla kérdőív kitöltése is probléma.

A munkabörzére a Constantin Brâncuși szakiskolából is eljött két osztálynyi, pincérnek és szakácsnak tanuló diák, akik közül több mint 15-en a hadsereg kötelékében óhajtottak dolgozni. Úgy néz ki, az állam a jó alkalmazó, jó fizetést, nyugdíjat remélnek tőle a fiatalok.

– Jobban be kellene szállnia az államnak, az iskolának a fiatalok pályaorientációjába. Sok elméletet tanulnak, sok mesterséget viszont nem ismernek – vélekedett az igazgató –, és azt is gyakorolniuk kellene, hogyan „adják el magukat”: ezt gyakorlatias módon, szituációs játékokkal kellene megvalósítani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük