Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A közösségnek vonzása van

Nagyon elégedett a szakkörök háromszéki honosításának eddigi eredményeivel Bereczki Kinga, a szervezést és népszerűsítést vállaló Amőba Alapítvány képviselője. Az anyaországi Nemzeti Művelődési Intézet által kitalált A szakkör elnevezésű program keretében Magyarországon és a határon túli magyarlakta vidékeken 100 ezer forint értékű kelléket biztosítanak a hagyományos mesterségeket kisközösségekben gyakorlóknak.

Hirdetés
Hirdetés

Az Amőba Alapítvány 15 szakkör indítását vállalta: mézeskalácsosok, gyöngyfűzők, kosárfonók, csipkeverők, hímzők, nemezelők az úttörő háromszéki szakkörösök, akik időközönként kiscsoportban összejönnek, és valami szépet alkotnak, a neves iparművészek, népi mesterek közreműködésével készített oktató filmek alapján. Nálunk Ozsdolán, Bereckben, Kézdiszentléleken, Kézdivásárhelyen, Csernátonban, Sepsiszentgyörgyön, Miklósváron, Köpecen, Szent-ivánlaborfalván, Nagyajtán jöttek létre ilyen kiscsoportok, egy Hargita megyében is működik.

Idéntől azonban kiterjesztené a programot az Amőba Alapítvány, mint Bereczki Kinga elmondta, a napokban Hargita és Maros megyében keresnek partnereket, akik által népszerűsíthetnék a közösségépítő, hagyományápoló foglalkozásokat. Nagy az érdeklődés, csak Udvarhelyszéken már további 15 szakkör indítását vállalnák, de Hargita megye további térségeiben és Maros megyében is lehet számítani arra, hogy ugyanolyan örömmel vetik bele magukat a tanulásba a helyiek, mint amilyent a háromszékiek tanúsítottak.

„Nagyon bevált az a koncepció, hogy most nem a képzésre, hanem a közösségépítésre helyezték a hangsúlyt” – mondta Bereczki Kinga. Az Amőba Alapítvány vezetője arra számít, megháromszorozódik a szakkörök száma a Székelyföldön.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük