Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Zelenszkij packázásai

Ukrajna augusztus 4-én leállította az Oroszországból érkező kőolaj továbbítását a területén áthaladó, Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot nyersolajjal ellátó Barátság I. vezetéken – repítette világgá kedden a hírt a magyar és nemzetközi média. Ennek okát az ukránok a szerződés szerint előre folyósítandó tranzitdíj ki nem fizetésében jelölték meg. Az oroszok ugyanis az augusztusi szolgáltatásért járó összeget már július 22-én átutalták, de a bankjaikat sújtó uniós büntető intézkedések miatt az ügylet eredménytelen volt, és a pénz visszaérkezett a számlájukra.

Az intézkedés ukránok által felhozott indokát elemezve egyértelművé válik, hogy ezzel valójában Magyarországot akarták sújtani, amiért nem hajlandó fegyvereket küldeni Ukrajnának. Ugyanakkor a máshonnan oda irányuló fegyverszállítmányok magyar földön való áthaladását sem engedélyezi. Erre utal, hogy az ukrán energiaügyi miniszter tanács­adója, Olena Zerkal, az orosz kőolajra vonatkozó uniós embargót megakadályozó magyar vétó kapcsán, májusban így nyilatkozott: „Ez sajnálatos, mivel Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték. Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért”.

Nos, az ukrán kormány és az elnök döntött, álnok módon kijátszotta az említett ütőkártyát Magyarország felé, így köszönvén meg a több százezer ukrajnai menekült befogadását, valamint sok millió euró értékű adományait. És, hogy ezt megtehesse, semmitől sem riadt vissza, még a humanitárius segélyeken túl Ukrajnát fegyverekkel is támogató Szlovákia és Csehország ellehetetlenítésétől sem.

Nagyon reméljük, hogy ebből az érintettek és nem csak, levonják az ilyenkor szükséges és elengedhetetlen következtetéseket. Bízunk benne, hogy belátják, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy kiszámíthatatlan, bármikor, bármire képes partner. Ez a megállapítás pedig annak ellenére is érvényes maradt, hogy az ukrán illetékesek szerdán elfogadták a MOL-csoport ajánlatát, amely átvállalta az ottani szakasz használatáért járó díjkötelezettséget, és a számlájukra átutalta az ennek megfelelő összeget. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.