Felhívás!

Víz alatt száradó hajó

Nagy az ország, mármint Románia. Gyönyörködni is van, amiben. Az egyik orosz-török háború után Oroszország rábólintott a románok Duna-deltai tulajdonjogára. És lőn. Megérkezett a másik kalamajkában a Hohenzollern-család, királyság lett az országból. Van hová el- és visszahúzódni a magyar nyaralónak.

Tessék elképzelni, a Szulina ágának jobb partján van egy tiszta magyar közösség, egy magyar település. De ez sem egyedi eset. Még ez sem jelenti, hogy ebben az országban bármilyen közösség bárhol berendezkedhet szabadon. Hiszen a szabadság egy politikai, gazdasági állapotot jelez, azt pedig megközelíteni és megélni igen nehéz a Deltától az Úz völgyéig.

Minden előzöngém, hogy beszéljünk aztán egy mesebeli hajóról, annak a hajónak a sorsáról, amely most a Delta vizében várja a szebb jövőt. Hogy szavamat tovább ne fűzzem: a román kormány támogatásával egy hajót rendeztek be a Duna-delta vizén, szellemileg, testileg fogyatékos gyerekek kapták. Én örvendeztem, nagyon megörültem, amikor meghallottam, hogy a rászoruló gyerekek hajón gyógyulnak, a Duna, a Fekete-tenger vizén. Istenem, micsoda ötlet! Könnyebb lesz aztán ott legyőzni a test, a lélek bajait, közösségben.

Pár napja meghallottam sokadmagammal, hogy korai volt az öröm az ötleten, ugyanis a hajó maga is beteg volt, s amikor át kellett adni, elsüllyedt a szerencsétlen tutaj. Szerencsére nem a sok fogyatékos gyermekkel a hátán, szerencsére. A hajó tragacs volt annyiban, hogy nem állta a bele ömlő, földuzzadó vizet, s avval annyi.

Nem tudjuk még itt, Székelyföldön, miféle felcser lett a hajóskapitány, aki lyukas hajóra terelhette a gyerekeket gyógyulni. Az elképzelés jó volt szerintem. Nem lehet mindent Trianonban megoldani, vagy itt né, itthon, Mahmudiában. Most kell várnunk egy újabb orosz-török háborút, hogy a szellemileg fogyatékos hajómérnök-parlamenterek a gyógyhajót befoltozzák. Na, nem csirizzel. Van odavaló anyag bőven. De hogy is mondjam… Szóval odavaló szakemberek kellenek, a gyerekeknek való egészséges szakmabeliek. Fog az menni, meglátjátok. Ja, hogy mi lesz a víz alatt száradó, berendezett hajóval? A vizek ura, ha tudja ma.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások