Visszasírják Dragneát?

Kissé mintha elkapkodta volna az ellenzék Liviu Dragnea börtönbe juttatását, amiért meglehetősen drága árat fizethetnek, ha nem térnek magukhoz. Minden szempontból beigazolódni látszik az az elmélet, amely szerint a politikusoknak sokkal kifizetődőbb valamiért folyamatosan küzdeni, mint valamit megoldani. Ha ugyanis megoldasz valamit, három napig ünnepelhetsz, azután dolgozni kell ismét. Bár itt nem véletlenszerű az áthallás a soha véget nem érő autonómiaharcra, maradjunk most a román pártoknál.

Az egykori PSD-vezért naponta akárhányszor ki lehetett átkozni. Nem került semmibe, reggeltől estig mantrázni lehetett, hogy mondjon le, hogy váltsák le, hogy rúgják ki, hogy ítéljék el, hogy zárják börtönbe. Na, most megtörtént. A magát az ellenzék vezérének kikiáltó liberális pártelnök, akik néhány héttel ezelőtt naponta többször szórta világmegváltó szövegét, hogy mi minden hasznosat tennének, de a gazember Dragneától nem lehet, azóta hallgat, mint a csuka. Egyebet ugyanis nem tud. Se elképzelés, se program, se megfelelő emberek – nincs semmi. Nem áll jobban „főnöke”, a saját történelmét megtagadó szász államfő sem, aki ugyan még kapott egy magas labdát az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportjának (GRECO) az ügyészállam mellett kiálló jelentésétől, de azzal ott is elfogyott a puskapor.

A helyhatósági és parlamenti választásokig pedig még rengeteg idő van. Több mint amennyi eltelt Victor Ponta népharag által elkergetett miniszterelnök bukása és a PSD fényes választási győzelme között. A kollektív emlékezet meglehetősen rövid, és a változások nem az ellenzéknek kedveznek. A pártelnökké előlépő miniszterelnök, aki egy hét alatt kirúgta a Dragnea által beépített összes „tanácsadót”, hirtelen nagyon megértő és simulékony lett. Ha kiállítanak egy jobb társaságban bemutatható, korrupcióval nem vádolható, értelmes kommunikációra képes államelnök-jelöltet, és akár a beruházások rovására tartják a nyugdíj- és béremeléseket, nehéz helyzetbe kerülhet az ellenzék. Még az is megtörténhet, hogy visszasírják Dragneát…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.