Felhívás!

Váll-laposok és újságírók

Ritkaságszámba megy, amikor valakiknek fel akarják emelni a bérüket, és azok elkezdenek hadakozni, hogy kevesebb fizetésért akarnak dolgozni. Ilyesféle történt a szakszervezetekkel. Ennek oka pedig az, hogy a vezetőikkel nem beszélték meg az új bérezési rendszert. Mert milyen szép előjogokat harcoltak ki, amikor ők tárgyalhattak!

Azt soha nem értettem, hogy egy katonának, hírszerzőnek vagy ügyvédnek miért dukál magasabb havi fizetés egy orvosnál, tanárnál vagy mérnöknél. S emellett még különböző pótjavadalmazásokat is követelnek! Már most látszik, hogy nehéz lesz az egységes bérrendszert elfogadtatni.

A nyugdíjrendszerrel is bajok vannak. Amikor kidolgozták a nyugdíjtörvényt, arra az elgondolásra alapoztak, hogy egyetlen nyugdíjpénztárból fizetik ki mindenkinek az öregkori járandóságát, éspedig nem a ledolgozott munkaidő után, hanem a befizetett biztosítási összeget véve alapul. Előbb a jogászok sasszéztak ki belőle (ők az utolsó hónapi fizetés jelentős százalékát kapják nyugdíjként), majd a belügyesek és a katonák is szakosodott nyugdíjpénztárt hoztak létre, ahonnan jó nagy havi summákat pengetnek le az öreg obsitosoknak. Aztán a honatyák sem tudtak tovább öregedni egyszerű nyugdíj mellett, csak pluszsummával a zsebükben.

Egymás után több, nem termelő szakmában dolgozók harcolták ki a különleges nyugdíjat. „Például, az újságírók is” – mondta Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter. „Ott vannak az alkotószövetségek sorában.” Ez csak annyiban igaz, hogy a Professzionalista Újságírók Szövetsége nevezetű szervezet tagjai – főleg a média körül ügyködő régi szekusok és katonatisztek (alezredesek, ezredesek, generálisok), csak éppen valódi újságírók nem – tényleg „különleges nyugdíjban” részesülnek. Elnökók, Dinu Doru Glăvan bevallotta: a katonák és hírszerzők „segítették”, hogy az újságok körül dolgozó valahai váll-laposok is tisztes nyugdíjba részesüljenek, így hagyta jóvá számukra a parlament a többletsummát.

Persze, a többi alkotószövetség, mint az AZR (Román Újságírók Egyesülete), az AZIR (Független Román Újságírók Egyesülete) és a MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Szövetsége) ebből kimaradt. Nem voltak eléggé élelmesek – mondta erre az UZP-elnök. Az biztos, hogy nem írtak jelentést, „csak” újságcikket, riporterek voltak, tehát nem életrevaló társaság.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.