Felhívás!

Utcafelelősök nélkül?

Egy biztos: minden, a népszámlálás során megnyilatkozó hiba, kihagyás nem a mi malmunkra hajtja a vizet. Lehet, én nem vagyok kellőképpen tisztában azzal, hogy mi is történik a népszámlálás során, de azért a napi hírek tudatában, ismeretében kijelenthetem, valami sántít, nem minden történik úgy, ahogyan szeretnénk. Ha már mi, magyarok ilyen nagy létszám-szűkében vagyunk, szerintem sokkal többet, eredményesebbet kellett volna kezdeményeznünk, ami ráveszi a méltatlankodókat, ellenkezőket, rosszhiszeműeket, feledékenyeket is, hogy feliratkozzanak a számlálóbiztosoknál.

Az már eleve elképzelhető volt, hogy a számítógépes jelentkezés nem fog teljes sikerrel járni. Úgy tudom, főleg a falusi környezetben élők közül sokan nem rendelkeznek ilyen gépi lehetőségekkel, s az sem biztos, hogy egyáltalán tudják mi is az a népszámlálás.

Persze, én bölcselkedhetem, városiként, értelmiségiként, akinek segítsége is adódott családtagjai közül, könnyen átestem a tűzkeresztségen, de mit tegyen az, aki alig hallott ennek a rendkívül fontos eseménynek a jelentőségéről, s vajmit érdekli annyira, hogy utánaérdeklődjék. Megkockáztatom kijelenteni, hogy a jelenlegi ütemben nem válik valóra a létszámra vonatkozó álmunk. Még szerencse, hogy a határidőt kitolták, még egy hétig folytatódik a biztosok otthoni látogatása.

Én úgy látom, lehetett volna más módon is a serkentést fokozni. Annak idején az utcánként vagy városrészekként megválasztott képviselők mindenkivel kapcsolatban álltak, sőt, léteztek utcafelelősök, akik szinte mindenkit ismertek. Már írtam arról, hogy magam is voltam ilyen népszámlálási feladatra kijelölve, de mellettem ott volt az utcafelelős, aki mindenkiről mindent tudott. Lehet, sántít a példa, de azért idézem: a szórványvidéken a pedagógusok nagyrészt házról házra járva próbálják felkutatni a magyar gyerekeket, s nem restellik be is kopogtatni olyan ajtókon, ahol a név szerint magyarok lakhatnak. S ha netán, korábban, kis számítógépet vittek volna magukkal, akár helyben elintézhették volna a bejegyzést, főleg ott, ahol a lakosok számára nincs ilyen lehetőség. Mondom, lehet, téves utakon járok, de úgy vélem, az utolsó métereken még sok minden behozható, ha összes erőnket mozgósítjuk. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.