Felhívás!

Urna, kuka, egykutya

Engedtessék meg év végén félretenni a kincstári optimizmust, és a tények poros talajára állni, nem luxuscipőben, csak úgy, parasztos-mezítlábasan. Még élénkek emlékezetemben a végeláthatatlan sorok, a lökdösődés a választási irodák előtt. Csakhogy volt választás három évvel ezelőtt is, és annak eredményét a mandátumkufárok mára teljesen megváltoztatták.

Nem újdonság. 1996-97-ben az emberek elsöprő többséggel voksoltak a Demokratikus Konvencióra, ám rövid két éven belül képviselők, polgármesterek, tanácsosok mandátumukkal együtt átszállingóztak az akkori PSD-be. A magyar választó RMDSZ-e ma támogatja, holnap megbuktatja ugyanazt a kormányt. Amíg a politikai migrációt be nem tiltják, a szavazás annyit sem ér, mint egy gittegylet.

De van ennél mélyebb oka is jegyzetem címének. Harminc év távlatából tisztábban látszanak a dolgok. Tessék meggondolni: George Soros elmondása szerint Ceaușescu bukásának napján (hivatalosan január 5-én) az első repülővel Bukarestbe utazik. (Előzőleg az emigráns Sandra Pralonggal találkozott). De nem Iliescuval, hanem Silviu Brucan-Brucknerrel, az új vezetés agytrösztjével tárgyal.

Megszületett a Soros Alapítvány, és annak dédelgetett gyermeke, a Grupul pentru Dialog Social; tagjai közül Miha Șora, Andrei Pleșu és Adrian Cioroianu miniszter lett, Monica Macovei az ügyészség teljhatalmú amazonja, több vezető tagja kulcsbeosztást kapott a sajtó, a kultúra terén. A Soros Alapítvány jászvárosi felelőse, Răzvan Mihai Ungureanu és a kolozsvári Eduard Hellvig két országos titkosszolgálatot irányított/irányít, Ungureanut miniszterelnökként is előtérbe hozták egy rövid időre. Sandra Pralong pedig Constantinescu elnök tanácsadója volt, ma Iohannis-é. A legjobban pénzelt Soros-támogatott Alina Mungiu-Pippidi, aki már 1992-ben egy undorítóan keresztényellenes színdarabbal provokál, persze a GDS-közeli Ion Caramitru (ő is egy ideig miniszter!) által vezetett színházszövetség, az UNITER díjazza.

Apropó díjazás. Elnökünk egy nagy nemzetközi kitüntetést kap, többek között a kisebbségek védelméért. A legutóbbi világszépségverseny nyertesét nézve, Bob Dylan irodalmi Nobel-díja, Conchita Wurst eurovíziós győzelme után azt mondom: helyes!

Zubreczky Antal

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.