Felhívás!

Teljesíthető feladat

Furfangos ez a Sepsi OSK. Ha neheztelünk a sok döntetlen miatt, s számon kérjük ezt, nesze, jön rögtön egy vereség hazai pályán. Mintha csak azt kérdezné: „Ugye, jobb a döntetlen?” Hát ennél igen.

A bajnokság véghajrája nem lesz sétagalopp, s noha minden a pályán dől el, nem a matekóra palatáblájánál, alábbi elemzőnk talán irányadó, hogy mi lehet elég, s mi nem az áhított bent-maradáshoz.

A romániai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot (Liga 1) idestova öt éve rendezik alsó-felsőházi rájátszásokkal. Mindig 6–8 volt a 14 csapat elosztási aránya. És vigyázat, nem mindig azok voltak a kiesők, akik az alapszakasz befejezésekor az utolsó helyeken álltak! A 2015–2016-os alapszakasz végén a Voluntari, Concordia, Petrolul volt a sereghajtó hármas, kiesett a Petrolul (18 pont), és Temesvár (20), 30 ponttal lehetett elkerülni a pótselejtezőt is, ez jelentette a biztos bent-maradást. A 2016–2017-es bajnokság alapszakaszának zárása a Pandurii, Temesvár, Marosvásárhely hármast találta a sor végén, kiesett a Pandurii (27) és Marosvásárhely (14), a pótselejtezőt 28 ponttal lehetett biztosan elkerülni. A 2017–2018-as bajnokság alapszakaszának három utolsó helyezettje: Sepsi OSK, Gázmetán, Juventus. Kiesett: Temesvár (27) és Juventus (17), a pótselejtezőt 28 ponttal lehetett biztosan elkerülni. A 2018–2019-es idény alapszakaszának zárásakor a Calarasi, a Voluntari és a Chiajna állt a tabella végén, az alsóházi rájátszás után kiesett a Calarasi (25), valamint a Chiajna (19), és 28 ponttal el lehetett kerülni a pótselejtezős helyet is. Mind a négy esetben megnyerte a pótselejtezőt és bent maradt az alsóházi rájátszást 6. helyen befejező csapat (sorrendben: Voluntari, Poli Temesvár, Voluntari, Hermannstadt). Amióta felsőházi és alsóházi rájátszás van, az első 12 helyezett (6 a felsőházban, 6 az alsóházban) mindig megőrizte élvonalbeli helyét, csak a 13–14. helyezettek (alsóházi 7–8.) búcsúztak az élvonaltól.

A labda kerek, sőt gömbölyű, de az elvet gyakran felülírja a matematika, a bajnoki pontok logaritmusa. Elvileg a Sepsi OSK számára három győzelem és (legalább) egy döntetlen biztos bent maradást jelenthet. A két utolsó és pótselejtezős helyet még könnyebb elkerülni, hogyha a közvetlen vetélytársak ellen pozitív lesz a mérleg. Teljesíthető!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.