Felhívás!

Tapasztalataim a sürgősségen

Egyre nehezebb lesz a sürgősségen kifejtett munka, mert sokan estefelé indulnak meg ügyes-bajos dolgaikkal, legyen az fejfájás, láz, enyhébb vérnyomás-emelkedés. Két órára behozzák meghalni az utolsó stádiumban levő rákos beteget. Estére beküldenek olyan eseteket Barótról, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, amit otthon is meglehetne oldani. Mindenkit odahoznak, azt is, aki részegen fekszik a földön. A kisgyereket is sokan behozzák egy hasmenésért, egy tüsszentésért. Hétvégén, mivel nem elérhető a háziorvos, mindenki ott köt ki – még akkor is, ha várhatna a kezelés hétfőig.

Nagyon sokszor a hozzátartozóknak fogalmuk sincs arról, hogy milyen gyógyszereket szed a tati vagy a mami. És ha netán egy óra alatt nem állítunk fel tényleges diagnózist, akkor kritizálnak bennünket. Esete válogatja.

Nagyon sokszor érkezik egyszerre balesetet szenvedett, agyvérzéses, epilepsziás stb. beteg, és sajnos sokszor kell a halál beálltát megállapítani. Nagyon nehéz fizikai, szellemi, lelki szempontból is… Mi is belefáradunk, hiszen emberek vagyunk.

Sokan panaszt tesznek, elégedetlenkednek, de senki nem gondol arra, hogy ez a helyzet csak romlik, mert nem jönnek ide a fiatal orvosok. Néha egy éjszaka 40–50 beteget kell megvizsgálnunk. Kollégáink több át nem aludt éjszaka után dolgoznak az osztályon, és a poliklinikán hullafáradtan… Vajon meddig? A válasz az, hogy mi választottuk ezt a szakmát, hivatást. Kell bírjuk…

Megszoktuk a gyűrődést, de a megaláztatást, a semmibevevést viszont nem tűrjük! Jó lenne, ha vezetőink is észrevennék, hogy mennyire fontos az egészségügyi dolgozók munkája!

Dr. Gáll Anna, Sepsiszentgyörgy

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. február 23., 7:51
  ÉRTÉKELÉS: 27

  Kedves Anna 1 et értek, belefáradt! Hagyja abba! Mi is vittünk 1 rákos beteget akinek iszonyú fájdalmai voltak és ellátásra volt szüksége, önök a beteg előtt!!!! mondták hangosan, h meg fog halni, vigyék haza! Kérdezem én a néni, h élte le a maradék 2 hónapját ön szerint?! Hát amikor a korházban fertőzik be a beteget és évek óta bakteriális fertőzéssel küzd sikertelenül? Még 1 tüdőgyuszival bevittünk 1 ismerőst és 2 hét után önöknél a veséje! mondta fel a szolgálatot!

 • User
  Dátum: 2018. február 23., 8:37
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Sokan játszanak jelenleg dr plüsist livebe! Sok olyan felkészületlen végzett az utóbbi években az orvosin akik liciben a hamut a mamuval is tévesztették!!!

 • User
  Dátum: 2018. február 23., 9:51
  ÉRTÉKELÉS: 16

  “a megaláztatást, a semmibevevést viszont nem tűrjük! ” – ugyanez vonatkozik a betegekre és hozzátartozóikra is.
  Sajnos megaláztatásban és semmibevevésben is volt részem a sepsiszentgyörgyi sürgősségen. A legnagyobb probléma a betegfelvételnél van. Ha 2 másodperc alatt nem sorolod fel a “tati vagy a mami” mind a tíz gyógyszerét, már ki is penderítettek valamilyen “kedves” megjegyzés kíséretében. Ha egyáltalán beengedik a hozzátartozót, és nem az amúgy is ijedt, rossz állapotban lévő betegtől várják el, hogy világosan és gyorsan válaszoljon a kérdéseikre.

 • User
  Dátum: 2018. február 23., 10:32
  ÉRTÉKELÉS: 0

  ‘Hagyja abba’ Sokan ezt tették…de majd akkor kihez ,hová menjünk? Hűlyeségeket nem kellene irogatni,vagy akkor konkrét megoldást hozzátenni !Vagy maga kézrátellel avagy távolról képzeli a gyógyítást?

   • User
    Dátum: 2018. február 23., 17:36
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Ez egy orvos! Ennyi empátia, s felelősségérzet hogy is fér el benne? Nem az a feladata, hogy betegeket gyógyítson? Szerinte a rákos beteg, a részeg, a hasmenéses gyermek, magas vérnyomásos nem beteg, s nem igényel ellátást. Mégis ezekkel a tünetekkel kihez kellene fordulni este, éjjel vagy hétvégén? Na, az ilyen orvosokért is veszett el az egészségügy becsülete.

 • User
  Dátum: 2018. február 23., 14:16
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Elkepeszto ez a nagykepu mami ,tati megnevezes,ilyen alakok annyira kellenek a betegnek mint a pup a hatara.
  Ebbol a mami & tati lenezo megnevezesbol azt is kovetkeztethetjuk,hogy annak kijelentoje szerint, hogy az idosebb korosztaly egy alacsonyabb kategoriaju embert kepviselne mint a fiatalabb. Innen mar csak egy lepes a fasizmusig,ahol az embereket kulon kasztokba soroltak.
  Hat akkor en inkabb maradnek orvos nelkul minthogy ilyen megszolitasokkal leszoljon egy olyan orvosno akit az en adombol is kapja a fizeteset.A korhazigazgato ezt meg mindig nem vett eszre ??? Vagy egy velemenyen van vele ?? Hihetetlen !

 • User
  Dátum: 2018. február 23., 15:48
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Merem remelni, hogy ez a velemennyilvanitas a “vezetoiknek” es nem a betegeknek szol. Egyetlen szakma sem konnyu ahol emberekkel kell dolgozni de,ha nem csal az emlekezetem, akkor nem volt meg pelda arra , hogy munkakorulmenyeik javitasaert tuntettek volna. Fizetesemelesert igen! Amugy a szakmai szinvonal is sokat csokkent az elmult evekben. Emlekszik meg valaki a 60-as, 70-es evek szentgyorgyi orvos gardajara???

 • User
  Dátum: 2018. február 23., 18:54
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Van itt hozzaszólás bőven. Szerintem majdnem mindenkinek van tapasztalata a sürgősségen. Nem könnyű munkahely, ezt tudjuk, de nem a betegek tehetnek a nehéz körülményekért. Én most nem is a sürgősségen levő állapotokról szólnék, hanem a járóbeteg rendelőről. Sok kabinetbe több héttel azelőtt kell programálást csinálni. Amikor a páciens megérkezik, akkor azzal a ténnyel szembesül, hogy rajta kívül még több embernek is van ugyanarra az időpontra programálás. Ugyanakkor sok orvos késve jön meg a kórházból, a rendelések félóra vagy annál is több késéssel kezdődnek. Az ajtó előtt álló páciensek sora egyre nő a türelmükkel ellentétes arányban. Csoda, ha egy idő után már hangosan is megjegyzéseket tesznek? Mindenkinek az ideje drága, a nyugdíjasokon kívül általában valahová sietünk. Nem feltételezem, hogy az orvosok felelőtlenség, nemtörődömség miatt késnek, de kérem szépen ha egy rendelőben minden reggel vagy a délutáni váltásnál rendszerint késnek mert nem tudják elvégezni hamarabb máshol a munkájukat, akkor miért nem lehet egy kicsit későbbre időzíteni az első pácienst? Egy jobb szervezéssel biztosan lehetne javítani a helyzeten. Aki már állt sorba az ortopédián, Vay doktornőnél, bőrgyógyászatnál vagy a fül-orr- gégészetnél, stb., az tudja, hogy igazat beszélek. Egyszóval van itt még javítanivaló, tisztelt kórházmenedzser úr!!

 • User
  Dátum: 2018. február 23., 20:32
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Az az egyik legsulyosabb az egeszben,hogy ez a noszemely mert ezek utan csak igy erdemli hogy nevezzem, sajat maga sem kepes megitelni,hogy mennyire illemtelenul viselkedik es ez a dolog meg szomoru azert is hogy ilyen melyre jutott a mai tarsadalmunk.Latom mar egyesek visszakerdeznek,hogy mi a baj a mamival es a tatesszal. Jut eszembe hogy a jobbikos führer Gabesz is lenezte a nyugdijasokat,de itt Szentgyorgyon is vannak követoi akik eloszeretettel nyuggereznek az internetes hozzaszolasaikban.Veletlenek legyenek ezek az egybeesesek ? Vagy tevedek ?

 • User
  Dátum: 2018. február 24., 16:01
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Kedves Anna! Javaslom Önnek és a többi, háziorvosi rendelő szintjét se ütő mezítlábas családorvosnak, hogy menjenek palettát pakolni a Kauflandba, mert ha már a szakmájuknak megfelelő munka végzésére alkalmatlanok és 6-10,000 lejért “teszik ki a lelkük” napi kemény 3-4 órában, addig elvárjuk, hogy a tatinak és maminak is a kedvében járjanak! Egy szégyen ingyen élő társaság!

 • User
  Dátum: 2018. február 26., 7:50
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Meg kéne kérdezni a korház vezetőségét, hogy nekik is ez véleményük? Ha igen, akkor szomorú, ha nem, akkor jobb, ha elbeszélgetnek a doktornővel, mert nem odavaló.
  Nekem személyesen nem volt rossz tapasztalatom a sürgősségen, de ezt a doktornőt ha lehetne elkerülném. Minden tiszteletem az iránt, aki lelkiismeretesen és türelemmel dolgozik a betegekkel ott, vagy máshol. Sajnos nem mindenki ilyen. Lehet megvan a tárgyi tudás, de ugyanúgy, mint a pedagógusoknál vagy bármelyik olyan szakmában, ahol emberekkel vagy kapcsolatban, ez nem elég. Kell empátiakészség, türelem és emberismeret is. Ha ez nincs meg, akkor orvosin belül olyan szakosodást kell választani, ahol ritkán találkozik a pácienssel.

  Az ember általában nem jókedvéből megy a sürgősségre. Lehet orvosi szemmel nem ott a helye, nincs életveszélyben, de mivel az átlagember nem végzett orvosit, nem tudhatja. Ha hétvégén lázas, hasmenéses a gyermek és nem rossz az állapota, akkor odaviszem, mert mit tegyek? Ha nem tetszik, hogy más korházból oda küldik, akkor ezek szerint lenézi a kollégáit is. Apropó, ezt szóvá tette a vezetőségnek?

  • User
   Dátum: 2018. február 26., 17:37
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Persze,hogy nem odavalo,a tovabbiakban a sajat es a betegek hasznara inkabb olyan helyre kellene atszakosodnia ahol nem kerul a betegekkel kapcsolatba.pl valamilyen labor

 • User
  Dátum: 2018. február 26., 17:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ez a no a tavaly tobbszor sivalkodott a masik lapnal is ,egyfolytaban a betegek ellen agal, rontja a kozhangulatot. Most pedig itt . Vajon fizetik ezert ?