Felhívás!

Szomorú számok

A Romániai Magyar Pedagógusszövetség országos elnökségi ülésén hangzottak el ezek a szavak, amelyek tömören világítanak rá arra az állapotra, amelyben a hazai magyar nyelvű oktatás vergődik.

Minden esztendő októberében szokott sor kerülni ezekre az elnökségi megbeszélésekre, az idén, az adott helyzethez igazodva, világhálós, azaz – beszéljek korszerűen – online formában. Ennek előnye és hátránya is volt. Előnye, hogy nem kellett maszkot viselni, így a résztvevők arcán jól kiolvasható volt az elkeseredés, amikor az erdélyi, főleg a szórványvidéki magyar tannyelvű iskolákról, tagozatokról, csoportokról esett szó. Akik ott ültünk a képernyő előtt, mindannyian tisztában voltunk azzal, hogy egyre zsugorodik az anyanyelvű oktatás, de újra hallani, élő beszélgetésen ezeket a számadatokat, tényleg megdöbbentő volt.

Ott, ahol valamikor virágzó magyar iskolák működtek, mára leszűkült, sok esetben külön jóváhagyással engedélyezett csoportocskák maradtak, már osztálynak sem lehet nevezni, s ha a mi megyénkben, de a szomszédban sem kell egyelőre attól tartanunk, hogy a szülők hátat fordítanak a magyar nyelvűségnek, sokkal fájdalmasabb arról hallani, hogy nagy múltú tanintézetek zártak be vagy alakultak át. Ott, ahonnan a kiváló oktatásnak köszönhetően az erdélyi magyar értelmiség nagy személyiségei emelkedtek ki, mára zárt kapuk fogadják az arra járókat. A zárt kaput értsük átvitt értelemben is, hisz ott, ahol azok bezárultak, többé nem nyílnak ki a lelkek sem.

A megbeszélésen, nyilván, bizonyos felmérés is készült, hogy mi mindent ért el, kezdeményezett, valósított meg az elmúlt évben a magyar pedagógusok érdekvédelmi szervezete, s ez viszont örömet fakasztott az arcokon, mert a meghirdetett programok, felkészítők, továbbképzések nem maradtak el, sőt, nőtt azoknak a száma, akik igénybe vették a szövetség által felajánlott lehetőségeket, nagyon sokan most sajátították el tulajdonképpen a világhálós távoktatás  eljárásait, alkalmazásait. Persze, elhangzott az is, hogy minden korszerűsítés dacára semmi nem pótolhatja a pedagógus és a tanuló közvetlen kapcsolatát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.