Szó sincs etnikai konfliktusról?

Megvan a múlt heti történet? Csütörtökön két hatodikos fiú megvert egy ötödikes lányt a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban. Az esetet az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete tette közzé pénteken azzal, hogy a kislányt azért agyalták el egy esernyővel, mert a folyosón magyarul beszélt osztálytársával. A közlemény szerint az utólagos szembesítésnél a fiúk elismerték, „zavarta őket”, hogy a lány magyarul beszélt, kivizsgálást sürgettek az ügyben, és felhívták a figyelmet arra, hogy ez a médiában és politikumban elharapódzott magyarellenes uszításnak a közvetkezménye.

Hétfőn megesett a kivizsgálás (lásd az 5. oldalon), amely megállapította, hogy szó sincs etnikai konfliktusról, áh, dehogy! … gyerekperpatvar az egész! „A nyilatkozatok szerint a két fiú románul kommunikált, és nem is észlelték, hogy a lány a magyar tagozatról van. Mindkét fél azt nyilatkozta, hogy a konfliktust nem az váltotta ki, hogy a lány magyarul beszélt” – írja a kivizsgálásról kiadott közlemény. A kivizsgáló bizottság példát statuált: írásos megrovásban részesítette a két román fiút, akik erőszakosan viselkedtek a magyar lánnyal szemben, és szóbeli megrovásban részesítette a lányt, amiért „nem megfelelő magatartást tanúsított az események alatt”.

Túl azon, hogy valaki egészen nyilvánvalóan hazudik (érdekes lenne tudni azt is, hogy mit kell azon érteni, hogy „nem megfelelő magatartást tanúsított”), és ezt innen, ennyi információ alapján meg sem lehet állapítani, azért lenne itt még egy apróság. Gondoljunk bele, mi lett volna, ha mondjuk két magyar fiú, teszem azt a kovásznai líceumban, megver egy kislányt, és egy román szervezet közzéteszi pénteken, hogy ez azért történt, mert románul beszélt. Az iskola igazgatója meg sem érte volna a hétfő reggelt, hogy kivizsgálást tudjon indítani. A román központi sajtó felnégyeli, s darabjait máglyán elégeti még azelőtt, mielőtt a száját ki tudja nyitni. Az iskolát felrobbantják, a helyét felszántják, sóval beszórják.

És még mi minden lesz 2018 decemberéig!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. szeptember 26., 9:37
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Még nem kezdődött el a parlamenti ülésszak? A politikusaink miért nem tiltakoznak a palpituson a magyarverések ellen? Most ez a zilahi kislány, pár napja Kolozsváron a CFR-szurkolók stb. stb. Akkor sem hallottam reagálni senkit, amikor Ludovic Orbán nyiltan a magyarok ellen uszított Cebén… Mire várnak, tisztelt szenátor és képviselő urak? Ha már nekünk kedvező törvényeket nem tudnak hozni,mert kevesen vannak,legalább hallassák a hangjukat azért a fizetésért!