Felhívás!

Színjáték

Ujjal mutogatnak egymásra a két politikai tábor tüntetői, hogy ki hagyott nagyobb szemetet a bukaresti Győzelem téren. Mivel kétszáz méterre lakom az eseményektől nyugodt szívvel mondhatom, döntetlen az eredmény. A tüntetők –ezek is, azok is – irdatlan nagy szeméthalmot hagynak maguk után. Egyetlen helyet tudok az országban, ahol az esemény után tiszta marad a terep, az a csíksomlyói nyereg. Egyébként a román főváros nem arról híres, hogy nagyon tiszta. Lakik a tömbházamban ezzel és azzal a politikai tömbbel szimpatizáló polgár nem egy. Majdnem mindegyik kihajítja a csikkeket, a műanyag flakonokat, sőt, az üres üvegeket az ablakon, mint ahogy azt nem is olyan rég falun megszokta. Mert lehet egyetemet végzett vagy egyszerű dolgozó, a többségük első nemzedékbeli városlakó. A bukaresti személyi még nem minden.

Sütő András írta az Anyám könnyű álmot ígér-ben, hogy minden menetnek csak az eleje énekel. Hát itt is csak néhányan tudják, hogy miért is vannak kint a téren, mit követelnek. A többség azért, mert megszervezték, kit valamilyen hatalom, vállalatfőnök, párt vagy agilis szomszéd hívott a placcra, vagy éppen érdekes volt így eltölteni egy hétvégét. Sokan éppen a lakóházammal szemben veszik a pikniknek valót, a sört, bort, konyakot, na meg az üdítőt, onnan hozzák papírosban, tasakokban az ennivalót is, a csomagolást eldobják.

Akadnak, aki politikai célokat hangoztatnak, azonban vitatkozni sem ezekkel, sem azokkal nem lehet, nem érdemes. Ismerem őket, némelyikük annyira elfogult, hogy képes leütni még az öreg embert is, ha neki ellentmond. Az egyik köti az ebet a karóhoz, hogy ami e kies hazában van az jogállam, és azt meg kell védeni, a másik konokul állítja, hogy a jogállamot még létre kell hozni. Érdekes viszont, mindenki határozottan állítja, hogy korrupció van, azt vissza kell szorítani, a tolvajokat le kell fülelni, előbb tőlük a pénzt visszaszerezni, aztán le kell ültetni őket. De a politikum se itt, se ott ne lépjen közbe, az igazságszolgáltatás független, tehát ne legyen politikai leszámolás szaga az egésznek.

Egyet bátran állíthatók, ez az utcai menetelés nem demokrácia. A választáson kell megmérettetni. A többi csak színjáték.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.