Felhívás!

Száz év karban itthon

Amikor egy (az) egész világ forr, ki tudja, milyen boszorkánykonyha fűtőjén, asszonyok, lányok két tenyerüket arcukra borítva menekülnek, maguk is aligha tudván, mi felé, mibe menekülnek abból, ami a veszendőség, maga a nemzetpusztulás. Ilyen időben, korokban mind a földön, mind az egekben kórusok ébresztenek családokat, népeket; az emberiség erdei égnek, menekül, pusztul ember, állat, maga az élet.

Ugyan kinek van kedve, tere ilyen korokban seregbe tömörülve dalolni, vezényelni: Forr a világ bús tengere, óh, magyar… Berzsenyi Dániel (1776–1836) költőnk az áldatlan, sőt átkozott Habsburg-elnyomatásban a mindenséget mérte s húzta harangjait, népeit gyülekezőre hívta-terelte a halálos veszedelemben.

Vészhelyzetben a karmester mintegy vezérként vezényel dallamra, ütemre, mert a győzelem titka ez. A karmesterek szerepe jelképértékű volt mindig is. A sepsiszentgyörgyi kórusok, karmesterek, dalosok és bizony politikusok is tisztában voltak ezzel, valamint a dal, a közös ének örökletes varázsával. Költők indulókra, rohamokra, sírásra és győzelmi hozsannára írtak dalt, és vették ezrek azt, hogy együtt békében, ostromokban, együtt egyért: a hazáért. Sepsiszentgyörgy kultúrotthonának kórusa nemrég volt százéves. Dalban, himnuszokban, rabszolgakórusban küldeni égre az imát, a köszönetet, szerelmi esdeklést, vagy a temetők némaságát…, megvolt és ma is megvan a kórus, a vezénylő karmestereknek hinni kell és tudunk is hinni, legyen az harci dal, vagy egy nemzet himnusza értékmérlegén, égi plafonok alatt.

Berzsenyi, Kölcsey meg Liszt Ferenc a mi oldalunkon, de tova szerte a békésebb vagy véresebb világban mindenütt művészi, elragadó varázsa van a közös kórusoknak. Sepsiszentgyörgy kórusainak és karmestereinek saját története följegyezve. Ma is rangot jelent, megtiszteltetést a város kórusában, tánckarában szerepelni, szólalni a Mester intésére. És emitt magam is csak a tisztelet hangján emlékeztem rájuk. „Balsors, akit régen tép, hozz rá víg esztendőt!

Van száz év magány, de van száz év karban is, egy nemzetet összefűző kórusokban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.