Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szánalmas, szánalmas!

Emlékeztető: Románia Hivatalos Közlönye (243), 1991. november 29. A román parlament hivatalos állásfoglalása azzal kapcsolatban, hogy a volt szovjet Ukrán Köztársaság népszavazást szervez december 1-jén az ország függetlenségéről. Első, második paragrafus – minden államnak joga van blablabla, de a népszavazás a Molotov–Ribbentrop-paktum nyomán elrabolt román területeken is esedékes, szóval jön a 3. paragrafus, miszerint a román területeken tartandó népszavazás nullaértékű (nul și neavenit), és a 4., amely felszólít minden olyan államot, amely majdan elismeri Ukrajna függetlenségét, hogy ezen román területek odatartozását ne ismerje el.

Finis coronat opus, vagyis a vége teszi fel a műre a koronát: a 6. paragrafus felszólítja a román kormányt, kezdjen tárgyalásokat a kijevi hatóságokkal a Szovjetunió által erőszakkal elcsatolt területek ügyében. Aláírók: Alexandru Bârlădeanu, a szenátus elnöke és Marțian Dan, a képviselőház elnöke.

Megfejtette a kedves olvasó, mit jelent a 6. paragrafus utalása az erőszakkal elcsatolt területek ügyében esedékes tárgyalásokról? Szerintem ennyit: legyetek függetlenek a ti földeteken, de – a 3. paragrafus pontosan megnevezi – Észak-Bukovinához, a Herța-vidékhez, Hotin vidékéhez és a dél-besszarábiai megyékhez (így, többes számban) semmi közötök, ott ti ne függetlenedjetek, mert az ott mind a miénk, adjátok vissza! Igaza volt a román parlamentnek? Szerintem igen, de képzeljük csak el a magyar parlament hasonló megnyilvánulását Kárpátalja vagy… jaj, ki sem szabad mondani, mivel kapcsolatban.
Oroszország nem tiltakozott a Krím vagy a Don-vidék Ukrajnához tartozása ellen. Persze a román parlament nyilatkozata annyit sem ért, mint az idegbajos pincsik morgása a bernáthegyiek felé. De 1997-ben Emil Constantinescu aláírta a román–ukrán államközi szerződést, amely lényegében elismerte Ukrajna határait. Tessék előkaparni az archívumokban az akkori sajtót: Constantinescu, Roman, Ciorbea, Severin hazaárulók, agyonlőni, megnyúzni stb. őket.

Most az Atlanti-óceán túlsó oldaláról fúj a szél, aki nem hisz az erejében, nézze meg a floridai orkánt. A dâmbovițai pincsi gazdát cserélt, már nem Ukrajna, hanem Oroszország ellen vicsorog, miért bántja a román földeket elrabló ártatlan szomszédot…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük