Felhívás!

Sporttörténelmet írtak

Csütörtök este újra bebizonyosodott, hogy semmi sem lehetetlen, csak akarni kell és hinni a megvalósulásában. A bukaresti Rapid vadonatúj giulești-i stadionjában Sepsiszentgyörgy labdarugói 2–1 arányú győzelmet arattak a FC Voluntari játékosai fölött, és elhódították a Román Kupát. Ezzel a sporttörténelmi teljesítménnyel a Sepsi OSK felzárkózott a romániai bajnokságot hat alkalommal megnyerő Sepsi SIC kosárlabda és a szintén többszörös országos bajnok Sport Club Csíkszereda jégkorongcsapat mellé.

Bármilyen keményfából faragtak, nekünk, székelyeknek is szükségünk van az ilyen és hasonlóan kimagasló eredmények elérésére. Az együtt megélt sikerélmény ugyanis felemeli a lehajtott fejet, kiegyenesíti a meggörbült hátgerincet, önbizalmat ad, és közösséggé kovácsol minket.

Ez még akkor is így van, ha a kosárlabda és labdarúgás területén sok az idegenlégiós, mert nem a csapat összetétele, hanem a szűkebb és tágabb régióban, esetünkben a Székelyföldön betöltött szerepe számít. Annak ténye, hogy az általuk játszott meccsek értelmes időtöltésre ösztönzik az embereket, és a sikereik örömforrást jelentenek számukra, miközben a régió hírnevét is öregbítik. Hogy a példájuk másokat is követésre sarkall, és így széles körben kibontakozó sportmozgalmak gerjesztőivé válnak. Mindezek bizonyításaként elég a FC Barcelona labdarugó-gárdájára hivatkozni, amely szintén vegyes összetételű ugyan, mégis a katalán büszkeség egyik megalapozója és táplálója évtizedek óta.

A román fővárosban 2022. május 19-én nyújtott sepsiszentgyörgyi teljesítmény és elért eredmény a klubtulajdonos, valamint a támogatói és segítőtársai erőfeszítésein kívül a hűséges szurkolóknak is köszönhető. Hiszen fáradságot és félelmet nem ismerő hozzáállásuk, kitartásuk, biztatásuk és szeretetük szárnyakat kölcsönöz a játékosoknak. Olyan légkört teremt, amely megakadályozza, hogy a sok esetben ellenséges hangulat vagy igazságtalan bírói döntések elcsüggesszék őket.

A bukaresti stadionban ez alkalommal is zúgott a „hajrá, Szentgyörgy, mindent bele!” Ugyanakkor több ezer torokból felcsendült a székely himnusz is – még ha azt egyes román drukkerek nem is fogadták örömmel. De az hadd legyen az ő gondjuk!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.