Felhívás!

Sportpálya és könyv

Kifejezetten rosszindulatú – és amúgy eléggé régi – mondás szerint „Csíkban mindenki hokistának születik, de van, aki továbbtanul”. Sporttörténeti, szociológiai és talán pedagógiai tanulmányt is megérne vizsgálni azt, hogy a székelyföldi és a válogatott szinteket is elérő jégkorongozók közül hányan rendelkeztek, rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. Sokan.

A tanulmány végkövetkeztetése azonban sántítana egy kissé, ha figyelembe vesszük, hogy a sportolókat már a diktatúra éveiben is kedvezményekkel, engedményekkel (protekcióval) segítették bejutni különféle főiskolákra (nemcsak testnevelésire), és ott sikeresen vizsgázgatni évekig, 1990 óta pedig se szeri, se száma az olyan magánegyetemeknek, főiskoláknak, ahol kifejezetten csak pénz kell(ett) a formaságok teljesítése (vizsgamunkák aláírása, adatlapok kitöltése stb.) mellett. Nem csak jégkorongozóknak, nyilván. Ne számoljuk hát az élsportolók okleveleit, még ha nem is általánosítható az említett két irányvonal.

Az anyaországi Nemzeti Sport kötelékeihez tartozó fourfourtwo.hu hírportál merész lépésre vállalkozott, amikor elkészítette – idézzük – „A 7 legokosabb futballista” rangsorát. A több évtizedet átfogó „okos hetes” lista természetesen semmiképpen nem lehet hivatalos. Nem lehet pontszámokban mérhető sem. Egy olyan válogatás, mint amikor váratlanul jött kérdésre válaszolva fel kell sorolnunk hetet valamiből vagy valakik közül. Számunkra, romániai, erdélyi magyarok számára viszont mindenképpen tetszetős, hogy a rangsor második helyén dr. Bölöni László áll. A szűkszavú, egy mondatos ismertető szerint a labdarúgó „Marosvásárhelyen a civil diplomáját is hasznosítva fogorvosként is praktizált”. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy Bölöni Erdélyben nagyon keveset dolgozott fogorvosként, Bukarestben, a Steaua játékosaként is főként sorkatonák, tisztek voltak a páciensei. A történet háttéri részlete az is, hogy Bölöni nyolc-kilenc év alatt végezte el ténylegesen a fogorvosi egyetemet, mert a klubcsapata és a válogatott annyira lefoglalta az idejét és energiáit, hogy sok-sok vizsgát halasztott, éveket ismételt. Nem akart olyan oklevelet, amelyhez a vizsgákon csak azért kap átmenő jegyeket, mert sikeres futballista, Románia egyik legjobbja. A fogorvosi rendelőben a lánya, dr. Bölöni Eszter pótolja.

A 68-ik születésnapját éppen március 11-én töltő Bölöni László pályán és pályán kívül is példakép a magyarság számára. Nem titok, hogy az 1990 előtti bukaresti állami rendszer és elnyomás idején sok-sok magyar kifejezetten Bölöni (és még néhány magyar játékos vagy edző) szereplése okán szurkolt a román válogatottnak.   

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.