Felhívás!

Spórolni kellene

A kormánykoalíció pénzügyminisztere, Eugen Teodorovici által belobogtatott megszorítások az állam kiadásait a román gazdaság lehetőségeihez hivatottak nivellálni. Ugyanis hiba csúszott a számításokba: a gazdaság teljesítménye (gyakorlatilag a belső fogyasztás növekménye) alulmaradt, nem igazolta vissza a költségvetés-tervezetét körüllengő derűs fiskális előrejelzéseket. Következésképp az év végére az állam lehetőségein felül fog költeni, vagyis költségvetési hiány keletkezik, amit pedig a szociáldemokraták visszafogni kényszerülnek az EU által megkövetelt szigorú 3%-os küszöbértékhez. A túlköltekezés elkerülése 7 milliárd lejes spórolást igényel.

S még zajlanak persze a parlamenti koalíción belül az egyeztetések, hogy a túlköltekezést jogerőre emelő költségvetési törvényhez képest hol, mit és mennyit vágjon vissza a kormány, de máris felmerült mind a sajtó, mind a szociáldemokrata, de ellenzéki politikusok részéről is az az igény, hogy a kiigazítás során gondolják újra a nemrégiben elfogadott (Iohannis nagymester által már ki is hirdetett), de széles társadalmi felháborodás által kísért „különnyugdíjakat”. Igen, azokról az aránytalanul nagy, a román állam és társadalom lehetőségeit bőven meghaladó, havi 20 ezer lej fö­lötti öregköri juttatásokról van szó, melyeket az új jogszabály az államigazgatás egy kiváltságosnak ítélt, speciális hivatalnokrétegének ír elő. Lehet találgatni és vitatkozni, hogy milyen államfilozófia képezi alapját a közvagyon eme speciális újraosztási módozatának, de a szokatlanul magas jövedelemszorzó rejtélyét némileg mégiscsak magyarázza, hogy a gyakorlatban a kedvezményezettjei között találjuk a román belpolitika boszorkánykonyhájának séfjeit, a titkosszolgálatok alkalmazottait is.

A pénzügyminiszter nem határolódott el a felvetéstől, így a labda a társadalmi igazságosság zászlaja alatt politizáló baloldali kormány térfelén pattog. S ki tudja, a népszerűségét és közmegítélését szervizelő szociáldemokraták szagot fognak, és a társadalmi elvárás nyomában (különleges idők különleges intézkedéseket igényelnek) akár el is fogadhatják az RMDSZ javaslatát, és kidobják a nyugdíjtörvényből ezt a méltánytalan elemet. 

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.