Felhívás!

Șoșoacă a Zsil-völgyében

A tavalyi önkormányzati és parlamenti választásokon mért rekordalacsony választói részvétel láttán többen is megállapították a nyilvánvalót: a román demokrácia legitimációs válságban van. Hogy a nép, a széles tömegek elfordultak a politika intézményesült világától, s hogy ez a fejlemény valószínűleg kapcsolatban áll az azt működtető hatalmi elit teljesítményével (hogy egy aranykorát élő varázsfogalommal éljünk).

A jelenség globális, így ha Nyugatra tekintünk, úgy szinte a jövőbe: az ideológiailag kiüresedett pártstruktúrák tehetetlenek, a csalódott tömegek tekintélyét elvesztő választott elit helyébe pedig lassan a demokratikus politikai szenvedélyekben csak kockázatot látó, a politikai versenyt nyűgnek, a választói felhatalmazást pedig formalitásnak tekintő új, bürokratizált hatalom lép. A választási program választó és választott közti szerződésből marketingeszközzé vált.

Az elszemélytelenedett hatalom inkább maga méri fel a „társadalmi igényeket”, és mene­dzseli, akárcsak az alattvalók irracionális érzelmeit. Tükre ennek a magaslati szemléletnek Mechanikus Klaus reakciója a balș-i tragédiára: nyugalom, tessenek inkább többet mozogni, pl. menjenek síelni.
Megfogadhatta tanácsát, s ezért mozgolódik Șoșoacă szenátorasszony Románia-szerte, többnyire a politikai elit s az általa működtetett rendszer figyelmét elkerülő anomáliákra hívva fel a figyelmet. De tán azért is, mert Nyugaton a tömegek a személytelen, bürokratikus hatalommal szemben a politikai karizmában, a politikai vezérben vélik megtalálni a demokratikus ellenszert. Lásd pl. Trump.

Șoșoacă hétvégén munkabérükért sztrájkoló szénvájárok élé­re állt, s a munkásmozgalmi felvonulást idéző „bányászjárást” szervezett. Korábban vallásszabadságukban korlátozott zarándokokat vezényelt, szintén a tömegdemokráciák aranykorát idéző jelenetet gerjesztve. Ugyan a populus, a nép közvetlen részvétele manapság pejoratív értelemmel bír, s populizmusnak címkézve aggódunk miatta, a politikus egyéves tevékenysége alatt több politikai munkát végzett, mint a tőle frissiben megvált teljes pártapparátus. Új politikai vezér van születőben? Mert nagyon úgy tűnik, hogy társadalmi igény, az van rá.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.