Felhívás!

Simona-szindróma?

A közéleti szereplők helyzete hasonlít néha a rég elhunyt költőkéhez, akiknek verseit irodalmárok elemzik kötetek halmazán át, diákoknak osztják ki vizsgatételként évente szerte a világon. Holott a halott költő, ha felébredne és megszólalna, lehet, azt mondaná, „bocsánat, én a versben nem ezt akartam mondani”. És megrepedeznének az irodalomtörténet patinás falai.

Az élsportoló is közéleti szereplő. A legjobbak mindenképpen. A költői analógia juthat eszünkbe, hogyha a Simona Halep 2017. évi teljesítményét elemezzük. Nem is kell elemeznünk, elemezték mások! Tenisz-szakértők és agyturkászok egyaránt. Hátradőlhetnek, kiváló kísérletalanyt találtak tanaikhoz.

Azt mondják s írják, a konstancai makedón-román közösségből indult kiváló teniszezőnő pszichés gondokkal küszködik, képtelen elviselni, hogy a legjobb lehet. Szó, ami szó, a 25 éves kiválóság ez ideig még nem nyert Grand Slam-tornát, vagyis a Wimbledon, Roland Garros, Australian Open, US Open valamelyikét. Idén a WTA-világrangsor csúcsának küszöbén tízszer botlott, ami szinte hihetetlen sorozat. Az év elejétől az alábbi vetélytársakkal szemben veszített úgy, hogy ha egy vagy több ellen győz, WTA-másodikból első lehetett volna (zárójelben a jelenlegi WTA-helyezések): K. Sziniakova (42), S. Rogers (62), N. Vikhlyantseva (58), K. Mladenovic (13), J. Konta (7), C. Wozniacki (5), E. Makarova (40), G. Muguruza (3), M. Sharapova (146), utóbbi az eltiltása miatt esett ennyire vissza.

Miközben a sportelemzők és pszichológusok a „Simona-szindrómáról” értekeznek, az alany köszöni szépen, nagyon jól van. Többször jelezte, nem ragaszkodik görcsösen a WTA-elsőséghez, nem kiemelt célja. És ha igen, akkor van ideje s türelme kivárni. Háttere lélektanilag is biztos, hiszen stabil partnere van, az idén 6,2 millió dollárral a 10. a legjobban kereső nők világ-ranglistáján, a tengerparton és a Prahova-völgyében vaskos ingatlanberuházásokkal rendelkezik. Arról pedig, hogy sokszor megtorpant a nagy sikerek kapujában vagy küszöbén, csak annyit mond: „ilyen a sport”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások