Felhívás!

Sikerek argeşi vizeken

A házigazda román sportolóknak kesernyésre, a vendég magyaroknak mézédesre sikeredett az U23-as és junior kajak–kenu világbajnokság. Helyszín az Argeş megyei Piteşti városhoz közel, a Bâscov és Budeasa községek határán kialakított vízi sporttelep. Szervezők: Románia Kormánya, a román Sport- és Ifjúsági Minisztérium, a Nemzetközi Kajak–kenu-szövetséggel (ICF) karöltve.

Az augusztus 1–4. időszakban lezajlott két korosztályos világbajnokságon összesen 36 döntő futamra került sor, a B-döntőket leszámítva. A 36 lehetségesből 10-szer aranyérmesek a magyar versenyzők, az ezüstök száma 6, a bronzoké 5. Nem is szükség külön hangsúlyozni, a több mint 60 résztvevő ország között ismét toronymagasan Magyarország volt a legeredményesebb.

A román sportolók számára kisebbfajta dráma, hogy a 36-ból egyszer sem sikerült győzni, a házigazdák tarsolyába csupán 3 ezüst került, bronz nélkül. A Carp–Strat kenu páros az U23-as korcsoport vasárnapi döntőjében arasznyira volt a győzelemtől. Ezt mutatja a végeredmény: 1. Kitewski–Zezula (Lengyelország) 1 perc 48,636 másodperc, 2. Carp–Istrati 1 p 48,708 mp, tényleg centikben mért különbség. A román párost a „jövő embereiként” szokták emlegetni a sportág kenu versenyszámában. Múlt emberei aligha szeretnének lenni, hiszen a 2016-os riói olimpia előtt nem sokkal fennakadtak a doppingvizsgálaton. A büntetést letöltötték, tokiói revánsra készülnek.

A nemzetközi hírekben piteştiként megjelölt világbajnokság éremtabellájának az élmezőnye (együtt a két korcsoport eredményeivel): Magyarország 10 aranyérem, 6 ezüst, 5 bronz, Németország 6–3–4, Kanada 3–2–1, Lengyelország 3–2–1, Oroszország 3–2–1, Fehéroroszország 2–2–5, Ausztrália 2–1–0, Üzbegisztán 2–1–0, Spanyolország 1–2–4, Kína 1–1–3, Kuba 1–1–2, Nagy-Britannia 1–0–0, Litvánia 1–0–0, más ország nem szerzett aranyérmet.

A magyar küldöttség úgy lett fölényes első, hogy az U23-as korcsoportban még versenyezni jogosult néhány kiváló sportolójuk nem volt ott, ők a szegedi felnőtt világbajnokságra (aug. 21–25.) készülnek, amely olimpiai kvalifikációs viadal. Ha minden jól megy, Tokióban lehet olyan női kajak döntő, ahol két magyar egység küzd az aranyéremért…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.