Felhívás!

Seperjünk itthon is

Megszoktuk, hogy bajainkért mindig valami(ki) mást hibáztassunk. A parlament a főkolompos, a kormány, a migránsok, az EU, a románok, főleg ők. Nos, elhatároztam, seprek egy kicsit a magunk háztájunkon is, készülődhetnek a hurrogó kommentelők.

Nincs önálló Bolyai egyetemünk, szidjuk a románokat és az udemerét. Ugyanakkor reklámozzák most, szeptemberben! a betöltetlen helyeket a meglévő két- vagy egy (magyar)nyelvű intézményekben, közöttük meglehetősen sok a tandíjmentes: Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön. Amikor én felvételiztem és csak négy és felen voltunk egy helyre, nem jött, hogy higgyünk a szemünknek, mi lelte őket, milyen csoda folytán növelték a helyek számát. Most elég, ha a gyerek egy hatossal átcsúszott az érettségin, és máris diák úr lehet. És nincs jelentkező. A gyulafehérvári teológián 14 üres hely van. Emlékszik a kedves olvasó, a legnyomorúságosabb kommunizmusban hogyan tolongtak fiataljaink, hogy papokként, lelkipásztorokként ápolják népünket. Oda jutunk, mint nyugaton, hogy Afrikából kell importálni lelkészt? Magyarország lassan ott tart. És a civil lelkiápolással hogy állunk? Facebookon hirdetik, magyartanárt keresnek. „Ha ismertek valakit, aki vállalná, kérlek, szóljatok!” Nem egy utolsó eldugott faluba, Maroshévízre, a gyönyörű üdülőtelepre, egy szép líceumba. Ha valaki vállalja, inkább, mint Dublinben az edénymosást, diplomával a zsebben…

Temesváron a magyar állam támogatásával felépült egy bölcsőde, az ottani magyar közösség számára. Várják a jelentkezőket, folyik a feliratkozás, amíg negyven kisgyerek lesz. Várják. Negyven kisgyerek. Annak többszöröse születik Előpatak környékén, de nem magyar. Viszont csupán Hargita megyében 1500 magzatelhajtás történt egy év alatt. Nézem Brassót. Mindenütt épülnek a gyönyörű lakóparkok. Sepsiszentgyörgyön ha harmincadrész ennyi lenne… Az építők között nagyon sok székely. Nagy részük itt fog maradni, amint a lakosok között is sok a magyar. Két-három nemzedék múlva hány lesz még közülük az?

Zubreczky Antal

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások