Felhívás!

Rend, kiszámíthatóság, következetesség

Ebben az országban derogál fontos döntéseket este kilenc előtt bejelenteni. A szükségállapot összes katonai rendeletét és mostanában a kormány határozatait is úgy 21-22 órakor tették közzé.

Csütörtökön azonban csúcsra járatták ezt a módszert. Mert arra még a fent említett esetekben sem volt példa, hogy annak a pártnak a képviselői, amely az elmúlt három évben csak arról üvöltött (lehetne mondani, hogy beszélt, csak az nem felelne meg a valóságnak), hogy a legfontosabb dolog a rend, a kiszámíthatóság, és a következetesség, éjfél előtt 35 perccel kezdje el mondani, mi érvényes éjféltől. És az államfő szerint ez mind rendben van. Ha a szocialisták csináltak volna ilyet, Iohannis nyilvánosan kiátkozta volna őket, és kérte volna örök időkre való betiltásukat.

Az államfő szerint „semmi fennakadás sincs” azzal sem, hogy a kormány nem jött rá: a szükségállapotot harminc nappal meghosszabbító elnöki rendelet a harmincadik napon – azaz múlt csütörtökön – lejár(t). Így nem sikerült időben beadni a parlamentbe a veszélyhelyzetet szabályozó, a mozgásszabadságot is korlátozó törvényt, ami így csak ma vagy holnap lép érvénybe (ember nincs, aki meg tudja mondani, pontosan mikor).

A miniszterelnök közönségesen hazudik, amikor azt állítja, hogy azért nem bírságolták hétvégén azokat, akik papír nélkül elhagyták a településüket, mert „előbb csak figyelmeztetnek”. Valóban? Miután eltelt másfél hónap úgy, hogy a rendőrség napi tízmilliós tételben annyi büntetést kiszabott, hogy az tételt jelent az ország nemzeti össztermékében (GDP), most rájöttek, hogy „szoktatni kell” az embereket? Egyáltalán nem! Azért nem büntettek, mert nem volt jogi alapjuk hozzá. Az ezt előíró törvény ugyanis csak ma (vagy holnap) lép érvénybe. Minden olyan előírás (és ilyen van bőven), amit péntekre virradóan bejelentettek, ami ellentmond a hétfőn (vagy kedden) életbe lépő törvénynek, 48 (vagy 72) óra után megváltozik – a rend, a kiszámíthatóság és a következetesség nagyobb dicsőségére.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 18., 14:15
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Helytelen: “hogy az tételt jelent az ország nemzeti össztermékében (GDP)”. Helyesen hazai össztermék (vagy bruttó hazai termék), ezt jelenti a GDP.