Felhívás!

Regénytémák

Hat évtized alatt sokat láttam, hallottam, éltem át. Gyakran halljuk: ez kész regény! Ha ezt valaki megírná…

Kedvenc könyvemben, a Svejkben Jaroslav Hasek mesteri módon mond el három-négysoros, nyilvánvalóan kitalált eseteket. Emlékeztek, ugye: nálunk, Budejovicében volt egy… És jön a káprázatos, humoros, gyakran tragikummal átitatott történet. Nos, próbálok felidézni, kissé rendszerezni, dióhéjban összefoglalni olyan élettörténeteket, amelyek – meggyőződésem szerint – megérdemelnék, hogy regény legyen belőlük. Jó, megelégedek esetenként egy elbeszéléssel vagy novellával. Talán valaki, tehetséggel és türelemmel megáldott tollforgató megírja.

Közös vonás ezekben, hogy igazak.

  1. A múlt század harmincas évei. Erdély, mezőségi falu. Valamikor módos, megbecsült család, most anyagilag a csőd, az összeomlás küszöbén. Megmaradt kincsük a legkisebbik lány: tizenhét éves, csinos, tehetséges. Úgy látják, egyetlen út a helyreálláshoz egy „jó” házasság. A lányt odaadják, és ő megy, önkéntesen, egy majdnem négy évtizeddel idősebb, jómódú férfihez. A lány iszonyodva tűri a férjével való viszonyt, amelyből egy nem súlyosan, de sérült testű-lelkű leánygyerek születik. Az özvegyen maradt asszony felneveli a lányát, és amikor az már a saját lábán áll, megismer egy férfit, és felfedezi – negyvenes éveiben – a szerelmet. Csakhogy a férfi is, bár őszintén rajong a nő után, magában hordozza három rossz házassága emlékét, a félszeg lány pedig betegesen féltékeny, nem tűr meg senkit az anyja mellett, elfojtott vágyai addig soha nem sejtett gyűlöletbe kristályosodnak, így hát a Nagy Találkozás tiszavirág életű lesz…

2. Erdély, hatvanas évek. Jól szituált férfi, szép feleséggel, két gyönyörű gyerekkel. Mintaházaspárnak számítanak. Senki nem sejti a férfi nagy titkát: kettős életet él, évek óta szeretője van. Egy napon a szerető elhatározza, hogy az árnyékból előlépve átveszi a főszerepet. Kijelenti, hogy terhes, és hivatalos feleség akar lenni. A férfinak gyanús a nő viselkedése, és miután megszületik a gyerek, a döntés előtt apasági tesztet kér. Amelyen kiderül, hogy teljesen steril, soha nem lehetett gyereke. Még aznap öngyilkos lesz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.