Felhívás!

Profi, az profi!

Az egyetemes magyar médiában mindenképpen egyedi, és lehet, nemzetközi viszonylatban is a legjobbak között számon tartható az a mód, ahogyan a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) internetes honlapján (mksz.hu) a mérkőzéseket szöveges formában közvetítik néhány hete. Nem a „livestream” (televíziós), hanem a „livescore”, illetve „live ticker” változatról van szó, ahol a számítógép vagy mobiltelefon képernyőjén követhető a mérkőzés eredményének alakulása. Az új ábrázolás egyszerre játékos, hiteles és érzékletes. Olyannyira, hogy képzeletben már-már „látni lehet” a játékjeleneteket.

Az egyik leglényegesebb újdonság az, hogy a kapu ábrájával mindig megjelenik a kapus neve, ha a játékjelenetben érintett, ha véd, akkor is, ha gólt kap, akkor is. Ha a kapus véd, a kapu ábráján egy tenyér is látható, ha nem sikerül védeni, csak a kapu ábráját mellékelik, mellette a kapus neve. Annak a játékosnak a neve mellett is labda és tenyér látható, akinek a lövését éppen védte a kapus. A kapufára lőtt labdát hálós, labdás „vinkli” jelzi, vagyis a kapu egyik felső sarka, a lövő játékos nevével. Ha a lövést a védekező csapat játékosa blokkolja, kiírják a nevét, a jel pedig egy labda és egy tenyér. Pontatlan átadásnál a hibázó játékos neve mellett egy labda és egy oldal irányú nyíl, ha a – szintén megnevezett – játékos mellé lő, a kapu ábrája látható oldal irányú nyíllal. A fölé-mellé lövéseknél használják még az X jelt, a labdával együtt. A gól egy színes labda, a gólszerző neve mellett. A valamilyen technikai hiba, belemenés stb. jele labda, rajta síp ábrája. Megfigyelhetők a régebbről ismert hagyományos jelek is, a 7 méteres büntető, a 2 perces kiállítás, a sárga és piros lap vagy az időkérés (time out, T). Minden érdemleges mozzanatnál a nevek és jelek mellett ott van a másodperc pontosságú időrögzítés. Két esemény között ritka az egyperces várakozás.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) honlapján is vannak szöveges eredményjelzők, de a megjelenítés minőségben s fantáziában elmarad a magyar szakszövetségé mögött. Mindkettőnél megjegyzendő az az újítás, hogy kiemelik a homályból a kapusokat. A régi „live ticker” stílusú tudósításokban a kapust akkor sem nevezték meg, ha egymás után tíz lövést hárított. Sőt, a mérkőzés végső adatközléséből gyakran kimaradtak a kapusok. Az MKSZ honlapja ragyogóan pótolja, kiigazítja ezt a mellőzést, így helyes, így pontos és hiteles.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.