Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Pótcselekvés

Dolgozik, erősen, érdekvédelmi szervezetünk a Beke–Szőcs-ügyben. Elküldtek még novemberben az államelnöki hivatalnak egy kollektív petíciót, amit két Kovászna és egy Kolozs megyei RMDSZ-szenátor, illetve -képviselő, valamint a Magyar Polgári Párt két, RMDSZ-színekben képviselői helyhez jutott tagja írt alá. Ebben arra kérik Románia elnökét, hogy „minden politikai és egyéb eszközét felhasználva semmisítse meg a legfelsőbb bíróság által a Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra kimondott, öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre vonatkozó jogerős ítéletét”.

Az államelnöki hivatal kivételesen válaszolt is (ebbéli törvényes kötelezettségének leginkább akkor tesz eleget, amikor tudja, hogy igaza van, máskor annyira nem sürgős), és lazán közölte: az alkotmány szerint egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági ítélet felülbírálata nem tartozik az államfő jogkörébe, és minden ez irányú esetleges cselekedet szembemenne a jogállamiság és a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, és beavatkozást jelentene az igazságszolgáltatás megvalósulásába.

Az a gond, hogy az elnöki hivatalnak igaza van. Értem én, hogy nem kérhettek kegyelmet, mert kegyelmet csak bűnös kérhet, és ez ellen leginkább éppen a két elítélt tiltakozik, hiszen ezzel – közvetve – elismernék, hogy bűnösök. De vajon mi értelme van, hogy jogászokból, emberi jogokat védő irodavezetőkből álló képviseletünk olyat kérjen, amiről – elvben – tudnia kellene, hogy biztosan elutasítják? Azon kívül, hogy lehetőséget teremtenek a kisebbségek jogait még tévedésből sem támogató államfőnek, hogy mossa kezeit; vagy azon kívül, hogy esetleg hiú reményeket keltenek az emberekben, hogy van esély ezen az úton kiszabadítani az ártatlanul bebörtönzötteket.

Miért nem segítnek inkább abban, hogy éljenek a rendkívüli jogorvoslat lehetőségével? Persze, egyáltalán nem biztos, hogy az sikerülne, de ha azt elutasítják, akkor már az Emberi Jogok Európai Bírósága elé lehetne vinni az ügyet. Addig is ez olyan pótcselekvésnek tűnik, hogy csináljunk valamit, hogy ne mondják, nem csinálunk semmit…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük