Piros lapot…

…mutatnék fel akkor, amikor a sport a józanész és a jóérzés határait átlépi. Egy svéd ökölvívó kómában van, a tavaly egy skót és egy lengyel belehalt az ütésekbe. Egy felmérésben megkérdeztek sok amerikai versenyzőt, ha egy tiltott szer olimpiai érmet garantálna, ám tíz évvel megrövidítené az életüket, bevennék? Négyötödük határozott igent mondott!

Talán Boris Becker mondta, a meccs előtti pszichológiai felkészítés során arra tanítják, gyűlölje és kívánja megsemmisíteni az ellenfelet. Hát az én ízlésemet ez valahogy sérti. Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott új edzője „gyilkos ösztönöket” vár el a játékosoktól. Belga úr, nem kellene előbb a fiúknak megtanítani a labdaátvételt, megmagyarázni, ha ahajt van a másik csapat kapuja, arra rúgjátok a labdát, ne a lelátóra, hogy holnap San Marino is rajtunk kuncogjon?

És a női sportolók – egy nő a legtermészetesebb módon szép, csinos, kívánatos akar lenni, ezért, ha kell, fogyókúrázik, minden áldozatot meghoz. A korcsolyázók, a ritmikus tornászlányok gyönyörűek. Aki éppen ellenkezőleg, degeszre zabálja, edzi, doppingolja magát, amíg szörnyalakot csinál a testéből, annál szerintem baj van fent is, és lent is, a hormonkamrákban. És miért? Hogy egy kilóval többet tudjon emelni, néhány centivel messzebbre hajítson el egy vasgolyóbist, vagy letaglózza ellenfelét, mert – borzalmak borzalma – van már női boksz is. Simona Halep, ki a mindennapi életben egy szerény, kedves ember, – miután kioperáltatott a melléből! – a pályán úgy néz ellenfelére, mint egy mesterlövész a kiszemelt áldozatra, csapkod, hisztizik. Hát a még fiatalabb Jelena Ostapenko! Mintha ketrecharcos lenne…

Igaz, nem csak a sport tud elnőietleníteni, a politika sem marad le. Szél Bernadett, Szabó Tímea kimondottan szép teremtmények (lehetnének), de mosolyogni soha nem láttam őket, csak kidülledt szemekkel villámot szórni, vádolni, számonkérni. És egyes hírtévékben is az a divat, hogy hisztérikák uralják a stúdiót, ordítoznak a meghívottal, lehet az százszor miniszter. Még ki is dobják, ha az nem bólogat, hogy igenis, kezitcsókolom, bocsánatáért esengek. Egy Robespierre és egy szovjet komisszárasszony keverékei, pisztolyként kezelik a mikrofont.
Jöjjön már a téli olimpia a műkorcsolya-versennyel!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.