Felhívás!

Pénzfüggőségben

Bizonyos korosztályú férfiak közül talán sokuk emlékében ott élnek még azok a szörnyűséges pillanatok, amikor a lakónegyedi, városszéli vagy éppen falusi grundon (mondjuk 7–6-os, vagy 14–14-es eredménynél) egyik gyerek hirtelen felkapja a labdát, s kijelenti, „többet nem játszom”. És hazaballag. A játékszerrel durcásan a hóna alatt, vagy – mintha eleven sebre sót szórna – a labdát pimaszul pattogtatva. Nem volt az a tejcsoki, ami ilyen pillanatokban a szomorú gyermekszíveket megvigasztalhatta volna.

A többszöri lelki trauma nyomán kialakult az a szokás, hogy a „labdásnak” kedveztek, a bokáját nem rúgták, a képzeletbeli kapun vagy pedig hajló fűzfavesszőkből kitűzött kapufákon kívülre küldött lövéseinél gólt adtak. „Bent volt!” – bólogattak a lurkók. Ez addig tartott, amíg egy vagy több másik gyereknek is lett labdája (babos műanyag vagy bakancsszagú bőrfűzős, igazi). Akkor már nem kellett föltétlenül attól félni, hogy ha az egyetlenegy „labdás” hazamegy, azonnal vége a játéknak.

Régi emlékekből a mai valóságba ugrunk, és a sporthírekben „en gros”, azaz nagybani kiadásban is látjuk, milyen, amikor a csapat labda vagyis pénz nélkül marad. A román másodosztályú bajnokság egyharmadánál az egyik klub váratlanul bejelentette, visszalép, nem folytatja, kiszáll, hazamegy. A rövid indoklás szerint a tulaj csalódott a kiesőhelyen tanyázó csapat eddigi eredményeiben, azaz eredménytelenségében, és a klubot ugyan nem oszlatja fel, de a sokkal kisebb költségeket igénylő alsóbb osztályokban folytatja a csapatépítést, az utánpótlásképzést. A Daco–Getica nevű klubról van szó, amely korábban még Juventus Colentina Bukarest néven szerepelt az élvonalban, és kiesés után névváltoztatásra kényszerült. Hadd ne hozzon szégyent a sokkal jobb hírű „olasz druszára”…

Nos, a „géta-dákok” visszalépése nyomán a román szakszövetség törli a csapat 13 eredményét, melyekből 11 vereség. A fordulat nem egyformán érinti a mezőnyt, hiszen 6 csapat még nem játszott a Dacóval, kettő pedig kikapott, nekik nincs pontlevonás. A 11 kárvallott között van a csíkszeredai gárda, amely a Daco visszalépése miatt azon nyomban veszít 3 pontot, és kiesőhelyre csúszik. A szakszövetség egy héten belül teszi hivatalossá a nem kívánt fejleményt és következményeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.