Felhívás!

Pénz kellene, nem táblagép

Táblagépet minden iskolásnak, mondja a tanügyminiszter. Az a tanügyminiszter, aki nemrég azt a kijelentést tette, hogy már az első osztályban buktatni kellene a gyengén teljesítő diákokat. Egy okos ember bölcs gondolata, pont olyan bölcs, mint az elődei, akiket többször lecseréltek, mint a Kauflandban az árut a polcról.

Nem ellenzem a technológiai fejlődést, 2019-ben már nem kell ördögöt látnunk abban, ha a diákok táblagépet használnak, mert feltételezem, hogy attól még kézzel is írnak majd, legalábbis remélem. Engem inkább az aggaszt, hogy mindezt miből fedezik, hiszen a legtöbb iskolának még a fenntartásra is alig van pénze, a tanárok pedig állandóan a bérekre panaszkodnak stb. Először ezeknek az embereknek kellene tisztes fizetést adni, továbbá a tanintézményekre pénzt fordítani. Ha ezeknek eleget tettek, akkor lehet, hogy a tanerő is belead apait és anyait a tanításba, s előfordulhat, hogy a diákok is okosabbak lesznek, jobban teljesítenek majd, nem lesznek gyenge eredmények az érettségin.

Ehhez elsősorban az kellene, hogy a tanügyminisztérium élére egy olyan személy kerüljön, aki tudja is mit beszél, és azt ne szabadjon pár hónap alatt lecserélni. Egy olyan személy legyen a tanügyminiszter, akit érdekel a kisebbségek sorsa is, aki felkarolja a magyar oktatást. De szép Romániában nem ez dívik, itt azok kerülnek a polcra, akik nagy dolgokat tudnak nyilatkozni.

Tehát legyenek okos táblagépek, ha már a gyerekek nem okosak, és lehetőleg vezessünk be egy kisérettségit már 2. osztályban, elvégre szeretjük a vizsgákat és a számtalan papírt, hiszen Románia egy dossziékból épített állam. Aztán hogy a diák mire megy majd az iskolában szerzett „tudással”, az általában nem sokakat érdekel; ilyenkor hozakodnak elő az olyan szólamokkal, hogy a politikusok „teremtsenek munkahelyeket”. Holott munkahely lenne most is bőven, csak senki nem ért semmihez…

Kerekes Béla, Kézdivásárhely

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások