Felhívás!

Pártok kavalkádja

Egy év van még hátra a választásokig, de még nem lehet tudni, hány párt indul majd e megmérettetésen. Az ember csak kapkodja a fejét, ahogy újabb és újabb pártkezdeményezésekről ad hírt a média. Miközben az olimpia megfúrásával ismertté vált Momentum nemhogy mérhetővé vált, de lassan beéri a kis pártokat a maga 4 százalékával, Új Kezdet néven pártot alapított Gödöllő polgármestere, az MDF-ben ismertté vált Gémesi György, Polgári Világ néven pártot alakított Pukli István, aki a „Tanítanék” mozgalom révén híresült el. Ez utóbbiak a csalódott fideszesekre hajtanak, felmondanák Paks II-ről szóló megállapodást Oroszországgal és a skandináv oktatási modell bevezetésétől remélik az analfabetizmus felszámolását. Tilly László, aki a Jobbik színeiben politizált, Demokratikus Nemzeti Néppárt néven alapított új pártot.

Formálódik valami a nemzeti radikális oldalon is, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője politikai mozgalmat alapít, amiből jó eséllyel párt lesz. Hozzájuk csatlakozik a hírek szerint a párttá alakulási szándékát már márciusban jelző Identitesz, a konzervatív egyetemisták szervezete, mely lényegében a Jobbik nyomdokaiban jár, valamint az Érpataki Modell nevű szerveződés.

E csapat komolyabbnak látszik, mint a 2014-es Magyar Hajnal, mely nem tudta teljesíteni az egyébként igencsak alacsonyra tett indulási feltételeket. Annyi biztos, hogy most a nemzeti radikális oldalon lenne elektorális szempontból befognivaló bázis, a Jobbiktól elpártolóknak csak egy része szavaz a Fideszre, nem kevesen vannak azok, akik inkább otthon maradnak, mint hogy a Jobbik és a Fidesz közül válasszák ki a számukra kisebbik rosszat.

Egy évvel a választások előtt ezzel együtt komoly erőt három párt jelent, a még mindig toronymagasan vezető Fidesz–KDNP mellett a Jobbik és az MSZP.

Hogy ki kerül ki közülük győztesként az nemcsak a következő év eseményein múlik, hanem az ellenzék koordinációján is. Ebben a harcban az újonnan alakuló kis pártok nem lesznek komoly tényezők, többségük borítékolhatóan nem éri el majd a küszöböt. Lehetséges kivétel a Momentum és a most formálódó nemzeti radikális párt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.