Felhívás!

Óvjad és ápold!

Az Európai Bizottság elutasította a kisebbségi törvényjavaslatot. Sok európai politikusnak a szája sem nyílott ki, nemhogy a bicska a zsebében. Nem játszom a szavakkal, mert már rég nincs arra idő. Mert mi mindig mindenről lekésünk, kiáltja Ady, a költő. Mi pedig próbálunk kiáltani ide a szomszédba, az Európai Parlamentig, ahol a mi képviselőink is dolgoznak, és ahol az a nemtől s nemzetiségtől független bizottság elutasította, elutasították a nemzeti kisebbség sorsára figyelmet terelő javaslatainkat. Nem tudom, milyen mértékegységgel dolgoznak illető urak térben és időben. Annyi bizonyos, hogy Petőfi a 19. század derekán már kiáltott akkorát, hogy máig elhangzik a mostani európai jog kacskaringós meg dagonyás mezein: „Jogot a népnek, az emberiség nagy, szent nevében adjatok jogot!”

És a jogtalanul maradt néprészek, magyar és más milliók sorskanyarjaiban ott állnak a nemzetellenes tilalomfák. Említettük minap, hogy az 1946 óta létező, magyart és minden más kisebbséget letaposó dekrétumok mai napig is érvényesek, tarolnak Csehországban. Ma a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és partnerei kérését utasították el, ki, ki tudja merre. Nem védhetjük, nem használhatjuk ezeréves anyanyelvünket, mert ahhoz nem fűlik a foga a hatalmasoknak.

Megalakult 29 évvel ezelőtt az Anyanyelvápolók Európai Szövetsége. A jogtalanság vigyorgó szolgái ezt is elutasítják, mint mindent, ami… ami nem viszen pénzt, hatalmat elébük. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ismét lerántotta a jog kosaráról a takaró kendőt. Előterjesztését elfogadta nagy többséggel a tanács. Éltessük őket addig, míg nem s nem lesz szükség külön a beszélt anyanyelv védelmére Európában.

Magyar nyelvünk porlik, mint a szikla. Magyarországi egyetem egyik tanára mondja: „Hat éve tanítok az örökségmenedzsment címen tantárgyat, cél a nemzeti identitás, a hallgatók kognitív identitását mértem fel. A hallgatók tudása a nullához konvergál…” Ez a mai nyelvállapot egy felkiáltójele, a mindennapi. Segítsük a magyar nyelvápolók szövetségét, ha van. Mert mindenki felelős, aki él!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.