Felhívás!

Öt forint kukuriku, öt forint kukucs

Öt forint kukuriku, öt forint kukucs, igen? Ez itt a törzsvagon, te tolvaj. Add ide a tyúkot! Hasek regényében, a Svejk, a derék katonában olvassuk ékes magyar nyelvünkön e rejtélyes szavakat. Megoldódik a rejtély, ha ismerjük a történetet.

Katonavonat vonul át Magyarországon, azt sem tudják merre, Szerbiába vagy Galíciába. Budapest mellett áll meg. Lukas főhadnagy pénzt ad Svejknek, a félidióta ordonáncnak, hogy szerezzen valami ételt. Svejk elindul egy falu utcáin, és amint egy kövér kapirgáló tyúkot lát, megragadja. A tulajdonos, a felesége és a falusiak nagy ricsajt csapnak, a csetepatéban Svejk a tyúkkal ráüt az István nevű magyarra, a szeme alatt kék monoklit hagyva. Jön a rendőrség, az ordonáncot elvezetik a főhadnagyához, a tisztek vagonjába. A meglopott magyart is felengedik, ott Svejk röviden elintézi a dolgot. Átnyújtja a tíz forintot a sápítozó embernek: „Öt forint kukuriku, öt forint kukucs, ez itt a törzsvagon, te tolvaj. Add ide a tyúkot!” – És kipenderíti a vagonból.

A háború kegyetlenségének a szatírája a regény. De vajon nem a mindenkori kegyetlen világé is? Aki nem a törzsvagonhoz tartozik, annak kuss. A meglopottat vádolják tolvajsággal. (Ugye, drága román parlament?)

Tessék megnézni Afrika és részben Ázsia térképét: vonalzóval meghúzott határok. A „törzsvagon” tisztjei leültek, vonalzóval felosztottak maguk között óriási területeket, a bennszülöttek kaptak néhány fillért a földért, és néhány fillért szemük kiütéséért. Majd, ha jogaikat kérték, lecsaptak rájuk, tolvajoknak nevezve őket.

Más. A kormányrendeletek összevisszaságáról jut eszembe. 1973-ban a szocializmust építettem egy nagy vegyi kombinátban. Egy akkori törvény szerint a 25 évet betöltött gyerektelen alkalmazottak pluszadót fizettek. Egyik munkatársamnak augusztus 18-án megszületett az első gyereke. Nos, arra a hónapra kapott gyerekpénzt, mert a gyerek huszadika előtt született, de gyerektelenségi adót is fizetett, mert a gyerek tizenötödike után jött világra.

Nehéz felhagyni az ékes hagyományokkal. Amúgy a PNL-kormány úgy karcsúsítja az államapparátust, hogy egy csomó havert felvett. Gondolom, nem minimálbérrel.

A stábvagon háborúban, békében jelen van. Vigyázzunk tyúkjainkra és a szemünkre, ne adjuk el tíz forintért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.