Felhívás!

Orvos nélkül akarnak maradni?

Mint minden törvénytisztelő állampolgár, március első felében kifizettük az adót a 2017-es évre, a szentléleki néptanácsnál. Május 26-án kifizettem a rendelőre a lakbért. Ekkor tudomásomra hozták, hogy elmaradásunk van az épületadót illetően, mert a tavalyihoz viszonyítva felértékelték az épületet. Az érték érdekes módon, anélkül hogy bármiféle javítás történt volna 30, 100 és 400%-kal nőtt!

Megjegyezném, hogy az épület az 1970-es évek elején épült, nincs vezetékes víz bekötve, se kanalizálás, nincs központi fűtéssel felszerelve, és a tető beázik. A hátsó rendelőben semmiféle javítás nem történt, az ablakok is 50 évesek, értelemszerűen az idő elteltével az érték csökken és nem nő!

Kérdésemre, hogy ez hogyan lehetséges, az adókulcsra hivatkoztak, de mivel az nem változott, akkor az épület szolgáltatta jövedelemre hivatkoztak. Kérdem én, egy orvosi rendelő milyen anyagi hasznot tud termel? Nem termesztünk se pityókát, se káposztát. Egyáltalán mi köze van az épületadónak a jövedelemhez?

Talán abból a pénzből szeretnének meggazdagodni? Kétlem! De miért is ne törjenek lépten, nyomon borsot az orrunk alá? Csinálják csak nyugodtan, ha úgy akarnak járni, mint Polyán!

Dr. Finta Irma, Kézdiszentlélek

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. május 31., 8:19
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Na nehogy azt gondolja a doktorno,hogy belole all a vilag,ha elmegy jolteszi, jon mas helyette. Addig amig irogat jobb lenne elolvasna a torvenyt,rogton maskepp latna a vilagot.

  • User
   Dátum: 2017. május 31., 13:50
   ÉRTÉKELÉS: 6

   gyáltalán nem vgyok olyan naiv, hogy azt gondoljam, hogy belőlem áll a világ, de a nagy orvosdömping miatt, vannak évekig üressen a családorvosi rendelők ! Habár van amivel foglalkoznom, azért elolvastam a törvényt is . Leirom románul szó szerint, aki olyan járt-kelt ennyit románul is kell hogy értsen :
   Articolul 455 Codul fiscal 2016:
   Contribuabilii, adica cei care trebuie sa plateasca impozitul pe cladire, sint proprietarii respectivelor cladiri. In general impozitele nu sunt datorate pentru cladirile cu destinatie de utilitate sau interes public : spitale, scoli, lacase de cult etc. Din punct de vedere al impozitului pe cladiri, chiriasul nu datoreaza acest impozit pe perioada contractului de inchiriere.
   Persoana juridica, care a achizitionat imobilul , plateste impozitul.
   Pfa, nu este persoana juridica
   Anexa 1.1.2 la Hotarirea de guvern Nr 259/ 21.12.2019 . Scutiri si facilitati persoane juridice, punctul 5 intra Cladirile unitatilor sanitare publice.
   Itt visszatérnék a fizikai vagy jogiszemély státusra. Annak idején 1999 ben, amikor megalakultak a családorvosi rendelők, nem is kellett a fizikai személyeknek a cégüket a Kereskedelmi Kamaránál jegyeztetni, ezért nincs betű az azonositó számban. Most az azonositó számnál is meg lehet külömböztetni a státust. A fizikai személynél a szám elött egy F{ fizica } betű áll, a jogi személynél a J betű, azaz { juridic } áll.
   Én nem bújtam a névtelenség mögé , igy megkérem aki kommentel válalja fel a nevét is.
   Tulajdonképpen nem is az adóval van gondom, hanem az épület értékevel, ami olyan mint egy szép piros alma, aminek a közepe épp rothad !

 • User
  Dátum: 2017. május 31., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: -1

  “Kérdem én, egy orvosi rendelő milyen anyagi hasznot tud termel?”- kérdem én, miből dőzsölnek a családorvosok? És kiváncsi lennék, mennyi az az adó? Szegény Finta doki. Talán szervezzünk gyüjtést?

 • User
  Dátum: 2017. május 31., 15:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem ismerem az orvosnőt, de amilyen orvoshiány van, gondolom Szentlélek sem a világ közepét jelenti, amikor új orvost szeretnének kapni.

 • User
  Dátum: 2017. június 6., 21:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Én sajnálom Önt,nem tudom milyen orvos/ember,de a zöme lehúzza a bőrt a népről! Én aránylag elég fiatal vagyok,de mégis elég sokat járok orvosokhoz,viszont ha nem adakozok…. Olyan ˝élményben˝ is volt részem,h a küldőpapírt a Covamed nem fogadta el,de 100 lejért hajlandó volt megvizsgálni a néni(B.Silvia),belementem,lett belőle EKG,injekció és 245!!! lejes számla amit ki kellett perkálni! Ez mennyire helyénvaló?! Apropó rendelők olyan község is van ahol a rendelőt eladták az orvosnak aki kb 70! éves,ha az nem fog praktizálni a község nagyjai a Művelődési házba tuszkolják az új dokit?! 1 már van ott,de sebaj!