Felhívás!

Öröm és üröm

Ez volt az utóbbi napok sportélményeimben. Ha rossz egy mérkőzés, ha egy játékos nincs formában, ha a Bajnokok ligájás kolozsvári csatár akkorát luftol tíz méterről, hogy a tribün kakasülőjén a nézők füle begyullad a huzattól, azt megbocsátom, de hogy – elnézést – hülyét csináljanak a drukkerekből, azt nem.

Labdarúgó kupameccsek „nagy meglepetésekkel”. Ugyan. Sok csapatnak nyűg a Román-kupa, bajnokságra, feljutásra törekednek, vagy örvendenek, ha nem esnek ki csúfosan, legkisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy románkupázzanak – fárasztó utazások, oszt úgyis kiesnek. Nem lehetne önkéntes benevezéssel megszervezni az egészet?

Vagy a tenisz. Közeledik a Bajnokok Turnéja. Női versenyek Ázsiában. 3-4 esélyes sérülésre hivatkozva meg sem jelenik, a második forduló után nyolc favoritból versenyben marad még három. Simona amikor akar, nyer, és pontosan akkor, amikor matematikailag bebiztosította a Bajnokok Turnéján a részvételét, nyikkan egyet a lapockája, összeszedi a cókmókját és hazamegy. Tudom, túl sok, túl megterhelő annyi turné, a fontosakra összpontosítanak, de akkor is. Én egy orvosi bizottságra bíznám a sérülés és a kezelési időszak megállapítását. Sérült vagy, oké, három hét kényszerszünet, de nem úgy, hogy ma összeesel, és három nap múlva virgoncan versenyzel ott, ahol neked imponál.

Albániában egy bolgár bokszoló egy ütés után a ringben meghalt. Aztán kiderült, a hivatásos sportoló helyett az unokatestvére állt ki bunyózni, és már egy éve annak papírjait használja. Még csak nem is hasonlítanak egymásra, de a szervezőknek ez sehol nem tűnt fel. Júliusban egy argentin és egy orosz ökölvívó veszítette életét. Pénz, pénz, akár életek árán is? Gyomorforgató…

Maradjon a végére a szép, a felemelő. Atlétikai világbajnokság Dohában, Katarban. (Embertelen hőség, ám Katarból ömlik a pénz.) Női rúdugrás döntője. Az amerikai Sandi Morris és az orosz Anzselika Szidorova maradnak holtversenyben, Sandi lépéselőnyben. Jön az utolsó ugrás, Anzselika készül, és Sandi a közönséggel együtt ütemesen tapsolva buzdítja riválisát! Mi volt a szívében, csak ő tudja, de a gesztus… Az orosz lány átugorja, és Sandi öleli át először.

Két gyönyörű, szobortestű nő, mint a tiszta sport antik márvány emlékműve.

Zubreczky Antal

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.