Felhívás!

Olvasói levél

Felelőtlen állattartók

Aggasztó, hogy Kézdivásárhelyen szinte minden negyedben macskákat tartanak a tömbházak előtt/mellett, legtöbb helyen csak etetik őket, máshol kartondobozból alvóhelyet is rögtönöznek az ott tanyázó állatoknak. Ezek aztán amellett, hogy rendszerint az autók alatt sziesztáznak, évente akár kétszer is szaporodnak, tele vannak a zöldövezetek férges, bolhás, macskanáthás, elhanyagolt kölykökkel. Ezek egy része elpusztul (soknak simán csak kifolyik a szeme a fertőzéstől), a többi él és virul, tovább szaporodik. A „blokkosok” tovább etetik őket, de felelősséget senki nem vállal értük, gyerekek játszanak velük, miközben betegségeket terjesztenek. A kutyamenhely biztosan tele van, de ideje összeszedni a gazdátlan macskákat is, ivartalanítani vagy altatni őket. Legyen már vége a felelőtlen „állattartásnak”! A macska nem fogyóáru.

(Honlapunk Véleményfaláról)

Szociális jetlag

A Sleep Medicine nevű szakfolyóiratban jelentek meg annak a kutatásnak az eredményei, mely azt vizsgálta, hogy a szociális jetlag milyen mechanizmusokon keresztül növeli az elhízás veszélyét. A szociális jetlag kifejezés a fiziológiai és a szociális óránk közötti eltérésre vonatkozik. Nem föltétlenül azt jelenti, hogy valaki keveset alszik, hanem hogy különböző társadalmi tényezők hatására (pl. éjszakai műszak, váltott műszak) nem akkor alszik, amikor arra szervezetének szüksége lenne.

A BBTE részéről Ruben Emanuel Nechifor vett részt a kutatásban. Az eredmények alátámasztják, hogy a szociális jetlag a jutalmazó rendszer megnövekedett aktivitása révén áll kapcsolatban az elhízással, ugyanakkor az is kiderült, hogy a szociális jetlag és az alváshiány más-más agyterületekre van hatással.

(BBTE-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.