Felhívás!

Olcsóbb a magyar útlevél

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közleményben tájékoztatja az érdekelteket, hogy illetékmentessé vált a 65. életévüket betöltött személyek magánútlevelének kiállítása.

A közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről szóló 2017. évi II. törvény március 16-ai hatályba lépéssel módosította az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt. Ennek értelmében az állandó magánútlevél kiállítása illetékmentessé vált a 65. életévüket betöltött személyek esetében, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Magyarországon beadott kérelmek esetében az útleveleket díjmentesen állítják ki, míg a konzulátuson történő igényléskor az eddigi 28 euró helyett mostantól 20 eurót kell majd fizetniük a 65. életévüket betöltött személyeknek (az illetékmentesség nem érinti a díjban megjelenő 20 euró értékű konzuli közreműködési díjat, melynek megfizetésére vonatkozó kötelezettség továbbra is fennáll). Az útlevelek érvényességi ideje továbbra is 10 év.

Nincs változás a 18–65 éves ügyfelek által igények útlevelek tekintetében, a 10 éves érvényességi idejű útlevél ára 65 euró, míg az 5 éves érvényességi idejű útlevél 44 euróba kerül. A 18 év alatti ügyfelek esetében sincs változás, az útlevél ára továbbra is 28 euró. Útlevéligényléskor a 12 éves kor alatti gyermekek megjelenése nem kötelező, de egy, a gyermeket ábrázoló (3 hónapnál nem régebbi) igazolványképre (3,5×4,5 cm) ez esetben is szükség van. Hat év alatti gyermekek esetében kéretik: minden esetben hozzanak friss igazolványképet, akár jelen van a gyermek személyesen, akár nincs.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.