Felhívás!

Ő is ezt szeretné

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy születésnapi köszöntőt alig néhány nap elteltével nekrológ kövessen. A sokak által szeretett és tisztelt, messze földön ismert és értékelt nagybetűs Tanár és Igazgató Úr, Albert Ernő esetében ez most mégis bekövetkezett. Pénteken még a 90. születésnapja (2022. január 15) alkalmából kértük Istent, hogy tartsa meg Őt erőben, egészségben és szellemi frissességben nekünk még sokáig, de lám hétfőn, már kénytelenek vagyunk múlt időben beszélni róla. A Fennvaló úgy határozott, kiszabadítja a megfáradt test fogságából, és szárnyalni engedi érzékeny, mindig magasba vágyó lelkét.

Életének meghatározó színtere a Székely Mikó Kollégium volt és maradt, amelybe frissen végzett magyar nyelv és irodalom szakos tanárként került, és amelynek 1960–1976 között az igazgatója volt. A nagynevű iskola sokat köszönhet neki, többek között a himnuszát is, hiszen az ő felkérésére írta Czegő Zoltán és zenésítette meg Dancs Árpád. Ennek szükségéről így vallott, a vele 2019 szeptemberében készített interjúmban: „Fennállása 110. évfordulója közeledtének alkalmából, egy olyan maradandó szellemi értékkel szerettem volna az általam vezetett tanintézményt megajándékozni, ami a diákokat és tanárokat egyaránt összefogja, egybekovácsolja és büszkévé teszi. Erre pedig egy iskolahimnuszt találtam a legalkalmasabbnak.”

A fenti sorok is rávilágítanak a háromszékiek szellemi fellegvárának, valamint a tudás kútfőjének szánt kollégium és annak mindenkori diákjai, illetve tanárai iránt érzett felelősségére és elkötelezettségére. Ugyanakkor a kivételes személyiségére is, mert ilyen mély, jövőbe mutató és jövőt kovácsoló gondolkodásmódra csak az igazán nagyok képesek. És ehhez még hozzájárul népköltészeti gyűjtőmunkája, kulturális, pedagógusi, történetírói, szerkesztői és könyvkiadói tevékenysége is.

Immár néhai Albert Ernő távozásával újabb űr keletkezett a nemzetért rendíthetetlenül, fáradhatatlanul tevékenykedők soraiban, de a példáját követve legyünk derűlátók, és bízzunk benne, hogy lesz, aki a helyére lépjen. Ő is ezt szeretné.

Tanár Úr, Igazgató Úr, Isten veled!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.