Felhívás!

Nyomorban tengődve

Az idén kegyes volt az időjárás az utcalakókhoz. Ilyen nyárias október rég nem volt. Van, aki önhibájából került ki az utcára, akad, akit a társadalom hajított a hideg ég alá. Sokszor hallottam, hogy nem bírták a versenyt, s lemaradtak. Főleg, mert nem mindenki szedhette (ne írjam: lophatta) össze a vagyont. Elgondolom, hogy a kókler, de hatházas Iohannis vagy a dörzsölt, ugyancsak sokházas Năstase versenyzik a tömbházlakásos Jani bácsival, akit öreg korában kihajítottak az otthonából.

Még a költő Kányádi Sándor sem versenyezhetett, legfeljebb meg sem állt Budapestig. Más nem volt ilyen szerencsés. Alszik a lépcsőházban. Idén még csak az időjósok riogatják őket a nagyon hideg tél jöttével, de a látóhatár szélén már gyülekeznek a sötét felhők.

Romániában a lakosság 40 százaléka szegény, kevesebb mint napi három euróból kell megélnie. Lakásra valót akkor sem tudnak összehozni, ha véletlenül dolgoznak. Aztán ott vannak a betegek, akik nem akarnak meghalni a pénztelenül hagyott, vírusokkal telt kórházakban. Az alig-nyugdíjakról vagy a segélyekről ne is beszéljünk. Inkább menjenek ki bármelyik piacra, és láthatják, hogy a még viszonylag jólöltözött, idős férfiak és nők is miként várják, hogy elguruljon egy-egy zöldség, a félig rothadt gyümölcsöket is kiszedik a szemétből.

Annál is inkább nem érthető, hogy az utóbbi években már a gazdaság felfelé ívelt. És amikor egy kissé megemelték az átlagfizetést vagy a nyugdíjakat, még így is messze elmaradva az európai szinttől, mindjárt előjöttek az okos közgazdászok, hogy a növelés az árak emeléséhez vezet. A sokgyerekesek meg robotoljanak mindhalálig, a nyugdíjasok meg jó lenne, ha munkába állnának, vagy csendesen hunyják le a szemüket, hogy ne keltsenek pánikot.

És amikor ezek mégis élni szeretnének, a liberálisok előjönnek, hogy előbb befektetni kell, aztán ha lesz termelés, várhatnak majd bérnövelésre is. Ezt egy olyan népnek mondják, amely Európa legszegényebbje, és évtizedek óta várja, hogy jobban élhessen. Ehelyett országnagyjaik nem csak lelopták a csillagot az égről, hanem eltékozolták az ország kincseit, aligpénzért adták el idegeneknek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.