Felhívás!

Nyelvvédők kerestetnek

Sokszor és sokan leírtuk, milyen kényesen kell vigyáznunk magyar nyelvünkre, szép szavainkra, célirányos és sokat sejtető mondatainkra. A hét végén megint hasznos rendezvénynek ad szálláshelyet Sepsiszentgyörgy, történetesen a Mikes Kelemen Főgimnázium, itt tartják ugyanis, immár sokadik alkalommal az Implon József Középiskolai Helyesírási Verseny országos döntőjét. Azért nem írtam erdélyit, mert ide várják a bukaresti magyar iskola leghelyesebben író diákjait is.

Kell-e vigyáznunk helyesírásunkra? Ez a kérdés is sokszor elhangzik, s éppen, mert elhangzik, jelzi a kételkedést is a helyes írásért való fellépés hasznosságában. Ez tényleg nem gyerekjáték, nézzük csak meg, az újmódi telefonokat, a számítógépeket: csak a nagyon igényes levelezők várják el, hogy beszélgető, levelező partnereik szépen, lehetőleg hiba nélkül fogalmazzanak.

A haszontalanságot, a helyesen írás feleslegességét többek között azzal is hangsúlyozzák a mindentudók, hogy például az érettségi vizsgán, az érettségi dolgozatokban nem szabad megjelölni, aláhúzni, pirossal jelezni a helyesírási hibákat. Állítólag ezzel sérül a diák önérzete! Hát sérüljön, ha ez az ára az igényességnek! Hiszen maga az írásmód, beleértve a helyesírást is, a levél-, a dolgozatírót minősíti. Én beszéltem olyan kereskedővel, aki azért nem írta fel magyarul a termékek nevét, mert félt, hogy nem tudja helyesen leírni, s tartott az igényesebb vásárlóktól.

Nos, ez a hétvégi verseny tulajdonképpen az anyanyelv védelmének igen fontos láncszeme. Kár, hogy nem lehet bevonni a teljes magyar diákságot, s ezáltal is tudatosítani bennük, hogy helyesen írni és beszélni anyanyelveden megmásíthatatlan feltétele méltóságteljes életvitelünknek, magyarként való megmaradásunknak.

Implon József a múlt század jeles magyar értelmiségije, Gyulán született 1899-ben, ott is hunyt el 1979-ben. Mindkét világháborúba belekóstolt, egyetemet végzett, pedagógus, nyelvész, helytörténész, iskolaigazgató, múzeumigazgató, könyvtárigazgató. E szerteágazó terület mindenikén jelentőset alkotott, méltó tehát arra, hogy munkássága elismeréseként az anyanyelvápolók szövetsége az ő nevével is jelezze e helyesírási verseny, e nagy nyelvi találkozó fontosságát. S az ő emlékére szervezik minden esztendőben éppen Gyulán a helyesírási vetélkedő Kárpát-medencei döntőjét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.