Hirdetés
Hirdetés

Nemzeti alapokon

Néhány hónap alatt száznyolcvan vagy legalább százötven fokos fordulat történt a CSM București néven ismeretes fővárosi női kézilabdacsapatnál. Tavaly ősszel és év vége felé még gyakran lehetett olvasni, hallani olyan utalásokat, hogy esetleg melyik külföldi világklasszissal erősödhetnek. Ma már teljesen más a diskurzus. Hogyha minden a tervek szerint alakul, a 2019–2020-as idényre a CSM a román női kézilabda-válogatott folyamatos edzőtáborává válhat, néhány játékos kivételével. A stratégia az, hogy romániai és külföldi kluboktól minél több válogatottat átigazoljanak, a már ott játszók mellé.

A hívó szóra rögtön igennel válaszolt Crina Pintea, aki jelenleg a Győri Audi ETO beállója. Fantasztikus kézilabdázó, a világ egyik legjobbja a posztján. Jön Gabriela Perianu és Denisa Dedu Siófokról, Eliza Buceschi Brassóból, és mások is, a teljes felsorolás most nem fontos.

A CSM-stratégia egyáltalán nem új találmány, inkább múltidéző. A labdajátékokban, csapatsportokban világszerte, Európa-szerte sok olyan klub létezett 30–40 évvel ezelőtt vagy korábban, amelyeknek játékoskerete majdnem megegyezett az anyaországuk nemzeti válogatottjával. A „légiósodás”, a játékoskeretek évenkénti cserélődése, a folyamatos nemzetközi vándorlás inkább az utóbbi évekre, évtizedekre jellemző. Nem minden szurkolónak örömteli jelenség.

Előzményektől és a mai helyzettől függetlenül, a CSM Bukarest szemléletváltása nem föltétlen szándékosságból vagy elfogult hazafiasságból fakad. Ki tudja, ha nincs két alapjátékos (Cristina Neagu, Amanda Kurtovic) súlyos sérülése, ha nem jelenti távozási szándékát a két montenegrói (Majda Mehmedovics, Jovanka Radicsevics), akárcsak a szlovéniai Barbara Lazovics, a svéd Nathalie Hagman és Sabine Jacobsen – a csapat „románosítása” talán nem kerül szóba. Legalábbis nem most, amikor a Bajnokok Ligája középszakasza zajlik (hétvégén CSM–Győr rangadó). Az sem mellékes részlet, hogy a CSM költségvetésének alapja közpénz, a fő finanszírozó Bukarest önkormányzata. Rengeteg bírálat érte Szabó Gabriella klubvezetőt és Gabriela Firea főpolgármestert amiatt, hogy a külföldiek bére tetemes pénzalapokat felemészt, az eredmények pedig nem ehhez mértek. Pedig a CSM Bukarest negyedik esélyesként lett BL-győztes 2016-ban. A „románosítás” tompíthatja a bíráló hangokat.

Annyi bizonyos, a CSM Bukarest átalakulása kedvező lehet a román válogatott számára, és ez esetleg jövő nyáron egy kimagasló olimpiai eredményben is megmutatkozhat. Örülhet Cristina Neagu is, aki a kulisszahírek szerint a külföldi sztárok mellett nem igazán tudta érvényesíteni irányító, falkavezér szerepét, míg a román játékosok között ő a „császárnő”, az edző jobb keze, hosszabbított karja.

A fővárosi klub hangzatos terveinek van egy pikantériája. Mégpedig az, hogy 15 forduló után a szintén zömmel román játékosokra alapozó Rm. Vâlcea-i csapat áll a nemzeti bajnoki tabella élén. A CSM Bukarest egy vereséggel a második – nyilván, az Oltchim-utód Vâlcea a legyőzője.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 20., 8:21
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Nagy Mária hivnak és szeretném segitségűket kerni mert mindent már meg probátam meg teni Leirom az én tőrténetemet Ez előt 30 éve Kezdialmáson éltem szűletet kető lányom Baksa Ilona és Baksa Annamária A férjem Baksa Imre és családja ojan drúva modon bántak velűnk a két kislány el kelet hagynúk az othonúnkat azota el tel 30 év életűkben nem segitetek semivel még a gyerek tartást amit meg iteltek ast sem volta hajlandok fizetni égy oár éve nagyobik lányom mez férhez és onan az egyháztol kelet kiveni egy igazolás gondolta fel keresi apúkájat megis találta egy kocsmában oda ment hoza és rákédezet őn Baksa Imre ő sza válaszolta igen meg ismerengem nem én a lányavagyo csak meg lepőldőt azotasem keresték a lányokat most egy ismerős fől hivta a lánaimot pár éve meg hal apúkájok menyenek oda de a lány tesvére Kelemen Erzsébet Kelemen Ccsaba nagyon meg fegyeget őket aszt monta menyetek ki a temetőben apátokhoz téle kérjétek a részeteket útoljára ki derűlt hogy a lányok tútok nékűlmindent magúkra iratak minden hivatalná le tagaták hogy leteznek azért kérném a segitségűket lányaim nevűkben ha lehget irják meg eszt a ciket hogy legaláb egy kis morzsát kapjanak legaláb rúthasák volt nekikes apúkájo Nagyon szépen kőszőnőm