Felhívás!

Nem csak a cserép magyar

Most csak magamban, nem hangosan jegyzem, hogy a kezdés öröme kísérje egész esztendőben az iskolákat, az odajárókat. Tanulni a jót jól, adni tovább majd! Sereg gyerek húz el az ablakom előtt. De hiszen az iskola dolgában akarok magam is tüsténkedni! A televíziót nézem, valami jobbra várva, hiába; de nem, mert íme, egy remek tornatanár és tanítványai figyelmesen végzik a próbát, ami a mondás szerint szerencse.

Azt tanítja a fiatal tanár, hogyan kell más-más szerencsétlen helyzetben segítséget nyújtani a szenvedőnek. Mindez most a szabadban történik, és figyelem, hallgatom a szót, az elesett várja a jót. Remek ez, sikerélmény az „áldozatok” arcán is, a tanáré is elégedettséget sugároz. Remek ez, majdnem, hogy hivatást cserélek. Ám jön egy magasabb rangú másik tanár, szerepet kapott ő is a megmentésben. Magyarázza, hogy a szituáció változik. Hát igen, a nyelvérzékem is azonnal lázad, mennénk el innen, ahol az iskola területén történő oktatás idején a tanár magyarázza a tanulóknak, „a szituáció változik”, és mi a teendő akkor.

Én légszomjamat csitítom, de nem adom fel! Az előbb még, a másik fiatalabb tanár bemutatása, magyarázata idején vissza akartam menni Korondra, a katedrámra. Most, ebben az új „szituációban” nem s nem. Az a tanár, tantestület, iskola, ahol a magyar nyelvet kifacsarják, és úgy oktatják, tanítják a gyerekeket, felsőbb osztálybeli tanulókat, onnan menekíteném…, de kit, mit és hova? Ha egy tanár a tanórán vagy áldott s áldatlan civil életében azt magyarázza, hogy a szituáció helyes, akkor marad minden a német, román, angol órákra. A magyar pedig menjen a francoktrallalalaaa! Fennhangon mondom: Erdélyben különleges figyelmet kell(-ene) fordítani a magyar anyanyelvünkre. Attól, hogy ez ragyog a szemed előtt, csak javul a látásod.

Az erdélyi iskolák figyelmét erre is föl kell hívni, mielőtt oda jutnának, hogy szituációban nyámnyognák el a vizsga rezultátumát: bukás, ismét és újból. Csupán addig, míg van magyar, és van igény az anyanyelv és anyaföld, magyar iskola védelmére. A Mikóra, Móra Ferenc-iskolára madár se száll, ha már csak a cserép magyar.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.