Felhívás!

Ne engedjünk a gyűlöletnek!

Ahhoz, hogy részt vehessen a június 27. és július 10. között Wimbledonban esedékes tornán, Danyiil Medvegyev orosz teniszezőnek biztosítékot kell nyújtani arról, hogy nem támogatja Vlagyimir Putyint – jelentette ki Nigel Huddleston brit sportminiszter. Történik mindez, miután a világranglistát jelenleg vezető sportcsillag az országa részéről Ukrajnát ért támadás elleni tiltakozása jeléül törölte a közösségi oldaláról az orosz zászlót. Ráadásul még abba is beleegyezett, hogy a háborús helyzet békés rendezéséig semleges színekben és lobogó alatt versenyezzen. Ilyen előzmények után enyhén szólva furcsa a többre és jobbra hivatott brit politikus álláspontja.

Valerij Gergjev, a Müncheni Filharmónia vezető karmesterének menesztése kapcsán már felhívtuk a figyelmet a művészet és sport berkeibe is benyomuló politika áldatlan szerepére. Nem véletlenül, hiszen ennek nyugaton napról napra súlyosabb következményei vannak. A kultúrintézmények egymás után vállnak meg művészeiktől, a sportklubok játékosaiktól és versenyzőiktől kizárólag orosz származásuk miatt. A színpadokat, arénákat és sportpályákat lezárják az orosz társulatok, együttesek és csapatok elől. Erősödnek az orosz alkotók műveinek a hangversenytermekből, kiállítóterekből és könyvtárakból való kitiltását követelő hangok.

A jólétben értelmileg is eltunyult fogyasztói társadalom képtelen felfogni a minden téren irányadóvá vált oroszellenességben rejlő veszélyeket. Képtelen belátni, hogy ez már származásfüggő kollektív megbélyegzés, amely semmiben sem különbözik a 20. század szélsőséges irányzataitól. Képtelen rádöbbenni, hogy ezért a következményei is hasonlóak lesznek, ember embernek a farkasává válik, ami világméretű rombolást és pusztulást fog maga után vonni.

Mindez azonban még elkerülhető lenne, ha Jézus tanításaira és a szívünkre hallgatunk. Ha nem engedjük, hogy a vak gyűlölet eluralkodjon rajtunk, ellenállunk az uszításnak, és megfontoltan cselekszünk. Ha leszögezzük, hogy az erőszak elleni fellépés nem jelentheti egy nemzet bűnösként való kezelését, és közös erővel lefogjuk az ütésre lendülő karokat. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások